eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Schäuble: Ausztria nem egyeztetett szorosan Németországgal

Az osztrák kormány nem egyeztetett szorosan a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásáról hozott döntésről - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban.

"Egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt, amikor meghallottam, hogy ezt a döntést velünk nem egyeztették szorosan", hiszen Angela Merkel kancellár azért is fáradozott az utóbbi hónapokban, hogy szorossá váljék a német-osztrák együttműködés a menekültválságban - mondta Wolfgang Schäuble a Spiegel Online német hírportálon közölt interjúban.

Sajtóértesülések szerint a kancellár is bírálta a bécsi vezetés szerdai döntését a bajor jobboldali CSU politikusaival aznap folytatott zártkörű megbeszélésen, hangot adva annak a véleményének, hogy az egyoldalú osztrák lépés nem segít hozzá a menekültválság európai uniós megoldásához és nem csillapítja a menekülthullámot.

A kancellár nyilvánosan nem kommentálta a befogadható menedékkérők számának korlátozását előirányzó osztrák döntést, a pénzügyminiszter pedig a pénteki interjúban azt mondta, nem lenne sok értelme annak, ha "elkezdenénk egymást kölcsönösen bírálni".

Wolgfang Schäuble nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Németország elszigetelődik-e az Európai Unióban a menekültválságban követett politikájával, rámutatva: a huszonnyolcak egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a migrációs nyomást.

Hozzátette: politikailag és gazdaságilag "drámai veszélybe" kerülne az EU, ha a menekültválság miatt felbomlana a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet. Ezért a "lehető leggyorsabban" jelentős pénzügyi támogatást kell juttatni a Szíriával szomszédos országoknak, valamint Líbiának és a térség más államainak, és ebben erejéhez mérten valamennyi uniós tagországnak részt kell vállalnia.

Az üzemanyagra kivetendő különadóról szóló - az előző héten egy lapinterjúban elővezetett - javaslatáról elmondta, hogy a kellő forrásokkal nem rendelkező tagállamok e megoldás révén előteremthetik a menekültválság megoldásához, a schengeni övezet megőrzéséhez szükséges összegeket, de az idő sürget, ezért most nem lehet "hónapokig vitázni".

Wolfgang Schäuble egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a menekültválság kezeléséhez is gyorsan ki kell dolgozni egy átmeneti megoldást a pénzügyi terhek elosztására, mint korábban az euróövezeti pénzügyi válság és államadósság-válság esetében. A gond csak az - tette hozzá a német pénzügyminiszter - , hogy "uniós partnereink némelyike az euróválsággal szemben ezúttal azt gondolja, hogy egyáltalán nem is érinti a probléma", ami ugyan tévedés, "de hát ők mégis így látják".

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×