eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szijjártó: a bevándorlási nyomás növekedésével kell számolni

Az Európai Uniót érő bevándorlási nyomás folyamatos és nagymértékű növekedésével kell számolni a közel-keleti válságok mélyülése miatt - figyelmeztetett Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után - idézi az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján leszögezte: a tanácskozás résztvevői egyetértenek abban, hogy az Európa déli szomszédságában dúló válságok mélyülni látszanak. Mint mondta, fontos látni, hogy a humanitárius helyzet nem javult, Szíriában 6,5 millió, Irakban több mint hárommillió belső menekültet tartanak számon. A humanitárius segélyre szorulók száma egyedül Szíriában meghaladja a 13 milliót.

Ennek kapcsán Szijjártó Péter üdvözölte a Szíria támogatására megrendezendő februári londoni donorkonferenciát és közölte, hogy Magyarország komoly egészségügyi felajánlást készül tenni. Hozzátette, a kormány szerint a legnagyobb segítség, ha a menekültek otthon vagy az otthonuk közelében tudnak maradni.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy önveszélyes, ha Európa a politikai korrektség foglya marad, szerinte ugyanis ki kell mondani az igazat: "déli irányból meg kell védeni magunkat, mert jelenleg az Európai Unió déli irányból védtelen".

A politikus hangsúlyozta, amennyiben Athén továbbra sem fog eleget tenni kötelezettségeinek, akkor az EU-nak forgatókönyvvel kell rendelkeznie arra az esetre, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa áttevődik Görögország északi határára.

Mint mondta, ezért is tárgyaltak hétfőn a macedón külügyminiszterrel az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozása keretében megrendezett informális munkareggelin. A magyar diplomácia vezetője kiemelte, Macedónia az elmúlt időszakban sokkal konstruktívabb és pozitívabb szerepet töltött be az Európára háruló bevándorlási nyomás csökkentésében, mint néhány uniós tagország.

A tanács hétfői ülésének ülésén elsősorban a szíriai és az iraki helyzet állt a figyelem homlokterében, de a tárcavezetők egyeztettek az ukrajnai és a líbiai válságról is. Az informális munkareggelin a macedón és az ukrán, a munkaebéden pedig a jordániai diplomácia vezetője vett részt.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×