eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Áprilistól működhet Magyarországon a légiutas-nyilvántartás

Magyarország várhatóan már áprilistól alkalmazza a légiutasok adatkezelési rendszerét, amelynek részletszabályairól pénteken egyeztek meg az uniós belügyminiszterek - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője. További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában, szerdán este 7 óra után.

"Ez egy nagyon lényeges megállapodás, amit az élet termelt ki. Évek óta tárgyalnak erről, az Európai Parlament nagyon nem szerette, mert az adatok, a magánélethez való jogot helyezi előtérbe, miközben a tagállamok a biztonságra helyezik a hangsúlyt. Ez a két különböző koncepció ütközött egymással éveken keresztül, a párizsi terrortámadások azonban kilengették az ingát a biztonság irányába, ennek következtében gyorsan megállapodott a Parlament és a Tanács" - jelezte Gyévai Zoltán.

A Bruxinfo főszerkesztője elmondta, "ez a légiutas-nyilvántartási rendszer nagyon hasonló lesz ahhoz, ami már az Egyesült Államok és az Európai Unió között működik, és az amerikai hatóságokat egy rendkívül hatékony eszközzel vértezte fel a terroristák beutazásának megakadályozására."

Ezek után - nem tudni, mikortól, van egy kétéves átmenteti időszak - mire a harmadik országból érkező járat leszáll az Európai Unió repülőterén, addigra a légitársaságnak át kell adnia az utasok meghatározott adatainak listáját. A hatóságok értékelik, és a gyanús személyeket már a reptéren várják - jegyezte meg Gyévai Zoltán.

Hozzátette, nemcsak arról van szó, hogy ez az EU és harmadik ország viszonylatában fog működni, hanem az unión belül is be fogják vezetni. Éppen azért, mert a párizsi merényletek után derült ki, hogy az EU-állampolgár, uniós útlevéllel utazó külföldi harcosokat nem tudták nyomon követni. Ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unión belüli mozgásukat is figyelemmel kísérhessék és időben lecsaphassanak rájuk.

A Bruxinfo főszerkesztője jelezte, most egy politikai megállapodás született arról a szövegről, amiben az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság megállapodott. Ez a Tanács politikai megállapodása, most a Parlamentnek kell jóváhagynia. Ez valószínűleg januárban történik meg, utána még visszamegy a tagállamok elé, a Tanácshoz, rá kell ütniük a pecsétet. Ezt követően a jogszabály megjelenik a közlönyben, utána át kell ültetni a nemzeti jogrendekbe.

Gyévai Zoltán kiemelte, ettől függetlenül vannak olyan országok, amelyek azelőtt képesek és fogják is alkalmazni, hogy az uniós jogszabály megjelenne és hatályba lépne. Úgy tudom, Magyarország is ezek közé tartozik, arra készül, hogy áprilistól a harmadik országok viszonylatában alkalmazza ezt a légiutas-nyilvántartási rendszert. Ez annak köszönhető, hogy uniós pénzből megteremtette a működés technikai feltételeit.




További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában, szerdán este 7 óra után.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×