INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

További négyezer menekültet várnak Pireuszba

InfoRádió / MTI
További négyezer menekültet várnak hétfőn Athén kikötőjébe, Pireuszba Híosz és Leszbosz görög szigetről, miután az időjárás ismét kedvezőbb lett, és a tengeren át érkező menekültek átmenetileg megcsappant száma ismét növekszik - jelentette a görög média.

A két sziget a török partok közelében fekszik, és kedvelt célpontja a Törökországból érkező menekülteknek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb becslései szerint novemberben mintegy 110 ezer menekült jutott át Törökországból Görögországba, amely nem csupán EU-tag, hanem azon belül a határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet része is.

Az IOM adataiból az is kitűnik, hogy a most véget érő hónapban a Görögországból Macedóniába távozó menekültek száma - mintegy 105 ezer fő - csaknem elérte a Törökországból Görögországba érkezőkét.

Az EU-országok és Törökország vasárnap esti brüsszeli csúcstalálkozóján abban állapodtak meg, hogy a törökök gondoskodnak határőrizetük megerősítéséről, és nem engedik tovább tömegesen az Európába törekvő menekülteket.

Ennek fejében az unió anyagilag támogatja a Törökországban tartózkodó, zömmel Szíriából érkezett menekültek ellátását, felgyorsítja a török EU-csatlakozási tárgyalásokat, valamint vízummentességet adhat jövő ősztől a török állampolgároknak.

A címlapról ajánljuk