INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Újra járnak a metrók Brüsszelben, de magas a készültségi szint

InfoRádió / MTI
Négy napon át tartó üzemszünet után szerdán újraindult a metróközlekedés Brüsszelben, de a belga fővárosban továbbra is a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben.

Több vonalon mindazonáltal csak korlátozottan közlekednek a metrószerelvények. Reggel a 69 metróállomásból 35-öt nyitottak újra - közölte honlapján a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB).

Az iskolák és óvodák különleges biztonsági óvintézkedések mellett szintén kinyitottak: az intézmények bejáratait ellenőrzik, a szülőknek és a gyermekeknek pedig igazolniuk kell magukat.

A belga kormány szerdán arra utasította országszerte a kórházakat és a mentőszolgálatokat, hogy tegyenek óvintézkedéseket a szélsőségesek beszivárgásának megakadályozása érdekében. Maggie De Block egészségügyi miniszter a VRT tévéadónak azt mondta, biztosítani kell, hogy mindenkinél legyen személyazonossági kártya. "Amikor a mentők megérkeznek, látnunk kell, honnan jönnek, kit hoznak" - hangsúlyozta.

Brüsszelben és környékén már ötödik napja a legmagasabb, négyes fokozatú, "súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szint van érvényben, és ez egészen jövő hétfőig így marad. Az intézkedés oka, hogy a belga kormány a november 13-i párizsi merényletsorozathoz hasonló támadástól tart és terroristagyanús személyek után kutat. Brüsszel kedden este nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a párizsi vérengzés egyik feltételezett elkövetője, a szökésben levő - már körözött - Salah Abdeslam társa, Mohamed Abrini ellen.

Didier Reynders belga külügyminiszter - brüsszeli sajtójelentések szerint - az ABC amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy tíz fegyveres terroristát köröznek a hatóságok. "Tíz embert keresünk, akik állig fel vannak fegyverezve, és robbanószer is van náluk. Az a tervük, hogy a párizsihoz hasonló akciót hajtsanak végre" - mondta a tárcavezető.

A címlapról ajánljuk