eur:
389.28
usd:
362.15
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Öngyilkos lett a szarajevói támadó - a kormány rendkívüli ülést tartott

Végzett magával az a fegyveres támadó, aki szerda este megölt két boszniai katonát Szarajevó egy külvárosi fogadóirodájában, nem sokkal azután, hogy a rendőrség a nyomára bukkant és körbevette a házát. A kormány rendkívüli ülést tartott a történtek miatt.

"A fegyveres erők tagjára leadott lövés Bosznia-Hercegovina egésze elleni támadást jelent" - hangoztatta Denis Zvizdic, a balkáni ország miniszterelnöke a támadás miatt összehívott rendkívüli kormányülés után. "A biztonsági intézkedéseket a legmagasabb szintre fogjuk emelni, hogy a jövőben ne történhessen ilyen incidens" - fűzte hozzá Zvizdic, hozzátéve ugyanakkor, hogy a fegyveres indítékai egyelőre nem ismertek.

A rendőrség közlése szerint a támadó egy fogadóirodában nyitott tüzet a két katonára a boszniai főváros Rajlovac negyedében lévő laktanya szomszédságában, s a célba vett két katona a helyszínen életét vesztette.

A férfi ezt követően tüzet nyitott egy arra elhaladó városi autóbuszra, amelynek sofőrje és két utasa azonban csak a kitört szélvédő üvegszilánkjaitól sérült meg.

A helyszínről elmenekült támadóról szemtanúk azt mondták, hogy az ultrakonzervatív, Szalafi Muszlim nevű mozgalom követőjének tűnt, Irfan Nefic rendőrségi szóvivő azonban ezt nem erősítette meg.

Vahid Cosic, Szarajevó rendőrfőnöke a sajtónak elmondta, hogy a rajlovaci lövöldözés után a rendőrség körbevette a gyanúsított, Enes Omeragic közelben lévő házát. Később bentről robbanást hallottak, s a házba behatolva holtan találtak rá.

Omeragic szomszédai a rendőrségnek elmondták, hogy a férfi az utóbbi időben az ultrakonzervatív Szalafi Muszlim mozgalom követője lett.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Már az EU legerősebb országa is lesújtana az új szuperhatalomra

Már az EU legerősebb országa is lesújtana az új szuperhatalomra

Tisztességes EU-Kína kapcsolatokra és egyenlő versenyfeltételekre van szükségünk - ismételte meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint meg kell védeni az európai gazdaságokat, ha Kína nem biztosít tisztességes piacra jutást - Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke. A Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok terén az EU keményebb álláspontja máris a kínai elektromos járművek támogatásának vizsgálatához vezetett, ami júliusra új vámokat eredményezhet – számolt be a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×