INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Valls: nem tudni, hányan voltak a párizsi merénylők

InfoRádió / MTI
Manuel Valls francia miniszterelnök szerint egyelőre nem ismeretes, hányan követték el a múlt heti 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó párizsi merényletsorozatot. A kormányfő szerint Franciaországban és Belgiumban is segíthették a tetteseket.

"Jelenleg nem tudjuk, hogy segítették-e azokat, akik öltek és akik ezt a szörnyűséget végrehajtották Párizsban". Talán vannak Franciaországban, Belgiumban tettestársak, olyan emberek, akik segítették a mészárlást" - fogalmazott a kormányfő.

"Most a nyomozásra kell koncentrálni. Még nincs meg a teljes kép, és főleg az, hogy hányan vettek részt a péntek este elkövetett merényletekben" - hívta fel a figyelmet Manuel Valls. "Két vagy három csapat volt-e, hogyan mozogtak, mi történt a Stade de France-ban? A nyomozás halad, de a szükséges diszkrécióval" - tette hozzá.

"Nem csak az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) megsemmisítése a cél, hanem az előállítások, a letartóztatások is, és annak megértése, hogy mi történt valójában" - mondta a miniszterelnök.

Az eddigi hivatalos közlések szerint a hét helyszínen, három terrorkommandó által elkövetett támadásokban hét merénylő vesztette életét, hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Egy nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Õt azzal gyanúsítják, hogy az utcai lövöldözésekben - amelyekben 39-en vesztették életüket -, vett részt.

A kormányfő belügyminiszteréhez, Bernard Cazeneuve-höz hasonlóan megvédte a titkosszolgálatokat, amelyeket az ellenzék és a sajtó is azzal vádol, hogy hibákat követtek el a francia állampolgárságú dzsihadista elkövetők megfigyelésében. "Soha nem fogják az én számból hallani az elvégzett munka megkérdőjelezését" - mondta Manuel Valls.

A címlapról ajánljuk