eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Még novemberben rendkívüli EU-török csúcsot tarthatnak

Az Európai Unió készen áll, hogy rendkívüli csúcstalálkozót tartson Törökországgal Brüsszelben - jelentette be a máltai Vallettában tartott nem hivatalos uniós csúcstalálkozót követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A lengyel politikus hozzátette, bizonyos benne, hogy ezt még a hónap vége előtt sikerül megtartani, és abban is, hogy sikerül Ankarával kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a migrációs válság kezeléséről.

Tusk azt mondta, hogy a máltai csúcs célja a korábban hozott európai tanácsi döntések végrehajtásának felgyorsítása volt. "Ne legyenek kétségeink, a schengeni övezet jövője forog kockán, és fogy az idő. Hetente születnek döntések Európában, amelyek arról tanúskodnak, milyen súlyos a helyzet (...) Ez világosan bizonyítja, milyen fontos, hogy visszanyerjük az ellenőrzést külső határaink fölött" - húzta alá.

A politikus külön üdvözölte, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország összesen 225 fővel járul hozzá az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex, valamint az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az EASO állományához.

A három ország kormányfője külön találkozón határozott erről. Schengen külső határainak védelme kulcsfontosságúvá vált a menekülthullám megfékezése érdekében - szögezték le közös nyilatkozatukban. A negyedik visegrádi ország, Lengyelország - amely nem vett részt a találkozón - még nem döntött a felajánláshoz való csatlakozásról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, egyáltalán nem elégedett a menekültek szétosztásának ütemével, mivel eddig csupán 130 embert sikerült áttelepíteni a 160 ezerből. Hozzátette, hogy a csúcson sem a célszámot, sem a szétosztás szükségességét nem kérdőjelezte meg senki. Közölte: a bizottság kész a következő két évben 500 millió eurót biztosítani a Törökországban élő szír menekültek támogatására, a tagállamoktól pedig 2,5 milliárd euró hozzájárulásra lesz szükség.

Juncker arra is kitért, hogy a kérdésről a görög kormányfővel is egyeztetett, s a brüsszeli testület még év vége előtt ismertetni fogja javaslatát a közös uniós parti őrség létrehozására vonatkozóan.

Előzőleg a vallettai EU-Afrika migrációs csúcstalálkozó résztvevői cselekvési tervet fogadtak el. Donald Tusk elmondása szerint a "Valletta cselekvési tervben" szerepel a munkalehetőségek kiszélesítése a kivándorlásban leginkább érintett országokban, valamint az elérhető ösztöndíjak számának megduplázása a továbbtanulni vágyók számára. 2016 közepéig regionális fejlesztési és védelmi programokat indítanak Afrika szarván és Észak-Afrikában. A dokumentumban közös nyomozócsoport felállításáról is szó esik az embercsempészet és az emberkereskedelem felszámolása érdekében, s afrikai hivatalnokok fogják segíteni az illegális migránsok azonosítását Európa-szerte.

Macky Sall szenegáli miniszterelnök szerint a máltai csúcstalálkozó az összefogást, a kiegyensúlyozottságot és az erők egyesítését jelentette. A csúcs résztvevői által jóváhagyott pénzügyi alap pedig azt bizonyítja, hogy közös probléma és közös célok állnak a két szomszédos kontinens előtt.

Az aláírt megállapodás szerint az unió 1,8 milliárd eurós sürgősségi pénzalapot hoz létre, hogy a régió stabilitását, az illegális migrációt kiváltó okok kezelését, valamint a kiutasítottak támogatását segítse Afrikában. A brüsszeli bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Európa ezzel jelentős mértékben járul hozzá a szegénység és a migráció kiváltó okainak kezeléséhez.

"A rekordgyorsasággal létrehozott sürgősségi alap bizonyítja az unió elkötelezettségét a régióban tapasztalható kihívások gyors megoldására. A sikerhez azonban együtt kell dolgoznunk a migráció okainak kezelésében, a gazdaság fejlesztése, az esélyegyenlőség javítása és a biztonság megteremtése érdekében" - mondta Jean-Claude Juncker. A találkozón részt vevő három visegrádi tagállam az eddig felajánlott összegen felül összesen hárommillió euróval járul hozzá pénzügyi alaphoz, Magyarország 500 ezer eurót befizetését vállalta.

Előzőleg a visegrádi tagállamok megbeszéléséről tájékoztatva Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy decemberben V4-csúcstalálkozó lesz Prágában, ahol a dél-koreai elnök is jelen lesz. A cseh fővárosban emellett megvitatják majd az EU megreformálására vonatkozó brit javaslatokat.

Az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában Orbán Viktor a szerdai vallettai tanácskozás kockázatos pontjának nevezte, amikor "az egybegyűltek pozitív összefüggésben kezdtek beszélni a migrációról". Jelezte, ő mindezzel nem ért egyet, ennek hangot is adott, szerinte ugyanis a migrációs helyzet ma Európában egy vesztes-vesztes szituáció, amely ma Európának elsősorban veszélyeket rajt magában.

A norvég miniszterelnök csütörtökön bejelentette, országa nem tesz eleget Svédország kérésének, hogy fogadja be az odaérkező menekültek egy részét. Erna Solberg egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy a svéd menekültválság a svéd hatóságok és a tömegtájékoztatás túl szívélyes retorikájának lehet a következménye.

Az osztrák hatóságok csütörtökön lecsaptak egy nemzetközi embercsempész-hálózatra, amelynek 17 gyanúsítottja közül 11-et már le is tartóztattak, hat ember ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - közölte Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter Bécsben. Az embercsempészeket azzal vádolják, hogy február óta 1800 migránst szállítottak Szerbiából Magyarországon keresztül Bécsbe.

Nyílt levélben tiltakozott a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) munkavállalói érdekképviselete az egyszerűsített, csupán írásos dokumentumokon alapuló menekültügyi eljárások ellen, amelyek megítélésük szerint nem felelnek meg a jogállamiság követelményének.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×