INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lavinához hasonlított a menekülthullámot a német pénzügyminiszter

InfoRádió / MTI
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint a menekülthullám olyan, mint egy lavina, és meglehet, hogy még csak most indult el.

A konzervatív CDU politikusa német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint előző este egy berlini tanácskozáson elmondott beszédében kiemelte, hogy lavinát akár egy "kissé óvatlan síző" is elindíthat azzal, hogy "a lejtő tetején megmozgat egy kis havat".

Nem tudni, hogy a lavina már lezúdult a völgybe vagy a lejtő felső részén van. Amennyiben még csak most indul meg lefelé, "a kihívás elég nagy", és Németország egyedül nem tud megbirkózni vele, még az uniós belső határt képező határainak ellenőrzésével sem.

A migrációs nyomás problémáját az európai országok csak közösen tudják megoldani, és ha ez nem sikerül, akkor "nagyon rossz lesz mindannyiunknak" - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta: Németországnak földrajzi fekvéséből és történelméből adódóan kötelessége dolgozni azért, hogy "mindenáron sikerüljön az európai egyesülés".

Korábban már többször kifejtett gondolatát megismételve kifejtette, hogy a menekülthullám a globalizáció megnyilvánulási formája, a menedékkérők tömeges beáramlása Németországba "társadalmunk randevúja a globalizációval".

Wolfgang Schäuble a Centrum für Europäische Politik (cep) nevű agytröszt alapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson fejtette ki véleményét. A cep honlapján megjelent beszámoló szerint szólt arról a meggyőződéséről is, hogy hosszabb távon egyre inkább előrehalad az a folyamat, amelyben a nemzetállamok elveszítik szabályozási monopóliumukat.

Az internet és a pénzügyi piacok szabályozásával kapcsolatban kiemelte, hogy "a nemzetállam nem tudja megoldani ezeket a nagy feladatokat".

A címlapról ajánljuk