eur:
394.62
usd:
370.83
bux:
66436.53
2024. április 16. kedd Csongor

Az orosz légicsapásokban eddig 370-en haltak meg

A Szíriában szeptember vége óta tartó orosz légicsapásokban 370-en haltak meg, közöttük 243 felkelő és 127 civil - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet igazgatója az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz légierő által az utóbbi három hétben Szíriában megölt felkelők közül 52-en az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei voltak. A 127 polgári áldozatból 36 kiskorú, 34 pedig nő volt - derült ki a tájékoztatásból.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta közel-keleti országban a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Moszkva állítása szerint harci gépei az Iszlám Állam szervezetét és más terroristákat támadnak, de nyugati jelentések szerint az orosz célpontok között az Egyesült Államok által is támogatott, mérsékeltnek tekintett felkelőcsoportok is vannak.

Az orosz légierő több szíriai tartományt is támad egyszerre, köztük az Iszlám Állam fellegvárának számító Rakkát, főleg azonban olyan területeket vesz célba, ahol nem a dzsihadisták, hanem más felkelőcsoportok vannak jelen, és amelyek ellen a Bassár el-Aszad vezette rezsim folytat hadműveleteket. Az egyik legutóbbi orosz légi támadásban, amelyet az északnyugat-szíriai Latakia tartományban hajtottak végre, legalább 40-en vesztették életüket és több mint százan sebesültek meg.

Egy rezsimhez közeli katonai forrás kedden azt közölte, hogy legalább három, a kormányerők oldalán harcoló orosz vesztette életét, több másik pedig megsebesült hétfő éjszaka egy gránáttámadásban, amelyet a latakiai Nabi Júnisz térségében található állásuk ellen követtek el. Az OSDH igazgatója azt közölte a történtekkel kapcsolatban, hogy valóban orosz állampolgárok haltak meg, de az áldozatok számáról nem szólt, csak arról, hogy feltehetően önkéntesekről, nem pedig a reguláris erők tagjairól van szó. Az orosz légi hadjárat indítása óta ez volt az első, orosz áldozatokat követelő szíriai incidens, amelynek tényét szíriai hivatalos forrás azonban egyelőre nem erősítette meg.

Az OSDH arról is beszámolt, hogy az utóbbi napokban nagyjából 35 ezren menekültek el az észak-szíriai Aleppótól délnyugatra lévő Háder és Zerbé településekről a kormányerők offenzívája nyomán. A hadsereg október 17-én indított támadást Aleppó közelében az orosz légierő, míg szárazföldön a libanoni Hezbollah síita szervezet harcosainak támogatásával. A hadjárat célja a Damaszkuszt Aleppóval összekötő stratégiai fontosságú útvonal melletti körzetek megszerzése.

Aleppó tartomány egyébként majdnem teljesen az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának, az an-Nuszra Frontnak és iszlamista szövetségeseinek, illetve az Iszlám Államnak a kezében van. A rezsim ugyanakkor ellenőrzése alatt tartja azt az utat, amely lehetővé teszi számára az általa ellenőrzött aleppói negyedek ellátását.

Az OSDH adatokat közölt a szíriai rezsim támadásainak mérlegéről is. Tavaly október 20. óta legalább 6317 civil, köztük 1334 kiskorú és 899 nő, valamint 3378 felkelő halt meg a szíriai kormányerők légicsapásaiban. Az emigráns szervezet megjegyezte, hogy a rezsim ez idő alatt gyakorlatilag az ország egész területén hajtott végre légi támadásokat egyetlen tartomány, a Földközi-tenger partvidékén elterülő Tartúsz kivételével, amely a kormány egyik fellegvárának számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×