eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma

Németországban több veszélyes csoportot azonosítottak a menedékkérők között

Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) több veszélyes csoportot azonosított a menedékkérők között, ezek közül nyilvánosan az észak-afrikai utcagyerekeket és a grúz bűnözőket nevezték meg. A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek és irakiak nem adnak sok munkát a rendőröknek, kriminológiai szempontból egyáltalán nem "feltűnőek".

Ugyanakkor "azt is látjuk, hogy bizonyos, valószínűleg szervezetten is működő struktúrák megpróbálják kihasználni a menekülttémát", hogy "jobban megszervezhessék" bűnöző tevékenységüket - mondta Holger Münch, a BKA elnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Példaként említette, hogy az utóbbi hat évben megötszöröződött a grúziai állampolgárságú kérelmezők által benyújtott menedékjogi kérelmek száma, annak ellenére, hogy az elfogadott kérelmek aránya a nullát közelíti. A kérelmezők arra használják a menekültügyi rendszert, hogy tartózkodási jogot szerezzenek Németországban, és kérelmük elbírálásáig bűncselekményeket kövessenek el.

A BKA már 6 ezernél is több grúz bűnelkövetőt azonosított, és arra törekszik, hogy a tartományi hatóságokkal és a külföldi partnerekkel együttműködve "szétzúzza" hálózataikat.

"Ez olyan ügy, amellyel erőteljesen foglalkoznunk kell, mert az ilyen hatások természetesen erősen befolyásolják a menekültek lakosság általi elfogadottságát. Ezért a különösen feltűnő csoportokra kell összpontosítani, fel kell tárni az ilyen csoportokban létrejött szerveződéseket, és harcolni kell ellenük" - mondta Holger Münch.

Egy másik hasonlóan feltűnő csoport az észak-afrikai Magreb-térségből (Marokkó, Líbia, Tunézia, Nyugat-Szahara, Mauritánia) származó, felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúaké.

Köztük vannak "nagyon-nagyon feltűnő" személyek, "utcagyerekek, akik megtanulták, hogy napról napra valahogy fenntartsák magukat, bűnözés révén is" - mondta a BKA elnöke. Hangsúlyozta: "ők nagyon-nagyon erősen foglalkoztatnak bennünket, főleg a tartományi rendőri szerveket".

Az esetleges iszlamista terrorveszélyről Holger Münch azt mondta, hogy a BKA igen komolyan veszi azt az aggodalmat, hogy az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menedékkérők között, és minden erre utaló jelet, adatot alaposan kivizsgálnak. Jelenleg nagyjából 70 különböző irányban folyik nyomozás az IÁ-val kapcsolatban, de eddig nem tártak fel olyan tényt, amely alátámasztaná az aggodalmakat.

A BKA természetesen mindennek utánajár, de abból indul ki, hogy a nemzetközi terroristahálózatoknak nem szükséges rákapcsolódniuk a menekülthullámra, ha Németországban akarnak merényletet elkövetni.

A szövetségi bűnügyi hivatal nagy aggodalommal és fokozott éberséggel figyeli a legerősebb németországi szélsőséges iszlamista irányzat, a szalafizmus híveinek tevékenységét, mert igyekeznek követőket toborozni a menedékkérők között. Elsőre ugyan "riasztó hatást" váltanak ki a szíriai és iraki menedékkérők körében, hiszen "ők éppen az ilyen emberek elől menekültek el", a szalafisták közeledési próbálkozásai így nem találnak viszonzásra. Ugyanakkor a menedékkérők között nagyon sok a fiatal férfi, és szintén sokan vannak a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak, ami "kockázati potenciált" jelent - fejtette ki Holger Münch a Deutschlandfunkban a napokban sugárzott interjúban.

A menedékkérőket befogadó állomásokon megmutatkozó agresszióról, tömegverekedésekről, etnikai alapon szerveződő csoportok közötti összecsapásokról szólva kifejtette, hogy az eseményekhez legközelebb dolgozó rendőr kollégák tapasztalatai alapján nem lenne megoldás a nemzetiség szerinti elkülönítés, mert a probléma gyökere a "tömegszállások" zsúfoltsága, a kisebb befogadóállomásokon szinte egyáltalán nem fordulnak elő incidensek.

Ezért leginkább a menekültügyi eljárások felgyorsítására és a menedékkérők "decentralizált" elhelyezésére érdemes törekedni - hangsúlyozta a BKA elnöke.

A nők elleni támadásokról, nemi erőszakról szóló hírekkel kapcsolatban elmondta, hogy ezen a területen még nem végeztek az elemzésekkel, de úgy tűnik, hogy nincs szó "rendszerszerű jelenségről", és inkább azt látni, hogy egyes területeken, főleg Hessen tartományban fordulnak elő ilyen esetek.

A hesseni Giessenben működő befogadóállomáson sajtóhírek szerint megerőszakoltak 15 nőt és gyereket, a hesseni hatóságok eddig négy esetet regisztráltak, és egy feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást.

A menekültválság további kriminológiai vetületét alkotják a menedékkérők sérelmére elkövetett bűncselekmények, befogadóállomások elleni támadások. Az idén eddig már 500 ilyen típusú bűncselekményt jegyeztek fel. Ezekkel kapcsolatban egyelőre nincsenek nagyobb, több tartományra kiterjedő hálózatokra utaló jelek.

Ugyanakkor a menekültválság komoly "radikalizálódási potenciált" jelent, mert a szélsőjobboldali szerveződések a nézeteik terjesztésére használhatják fel a krízist, és fölerősödhet a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali szubkultúra erőszakra hajlamos rétegeinek konfliktusa - fejtette ki Holger Münch.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×