eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Iszlám Állam két fegyveresével végeztek Szaúd-Arábiában

A szaúdi biztonsági erők az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport két feltételezett fegyveresét megölték, három társukat pedig őrizetbe vették a fővárosban, Rijádban és az ország keleti részén található Dammámban tartott összehangolt razziák során - közölte hétfőn a belügyminisztérium.

A SPA állami hírügynökség jelentése szerint a férfiak az IÁ egyik sejtjéhez tartoztak, amely "haladéktalanul" terrortámadást akart elkövetni. Az egyik helyszín, ahol a hatóságok razziát tartottak, egy bombagyár volt a rijádi belügyminisztérium leírása szerint.

A világ első számú kőolajexportáló országa a terrorveszély fokozódása miatt aggódik, amióta az IÁ felszólította a támogatóit, hogy hajtsanak végre támadásokat Szaúd-Arábiában, és egy több, halálos áldozatokat követelő támadásra sor is került.

A szaúdi hatóságok közölték, hogy szombaton a csoport egyik feltételezett tagját, egy 18 éves férfit ölték meg, a fivérét pedig őrizetbe vették. A testvérpár elrabolta egyik unokatestvérüket, és filmre vették a kivégzését, és három másik embert is megöltek az észak-szaúdi Háil tartományban.

A múlt hónapban az IÁ egyik öngyilkos merénylője legalább 15 embert ölt meg a szaúdi biztonsági erők tagjai által látogatott egyik mecset elleni támadásban, a dzsihadisták több más támadást is elkövettek síita mecsetek ellen Szaúd-Arábiában és a szomszédos Kuvaitban.

A szaúdi hatóságok közölték, hogy lecsapnak a fegyveresekre. Júliusban arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam 431 feltételezett tagját vették őrizetbe.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×