INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az Iszlám Állam két fegyveresével végeztek Szaúd-Arábiában

InfoRádió / MTI
A szaúdi biztonsági erők az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport két feltételezett fegyveresét megölték, három társukat pedig őrizetbe vették a fővárosban, Rijádban és az ország keleti részén található Dammámban tartott összehangolt razziák során - közölte hétfőn a belügyminisztérium.

A SPA állami hírügynökség jelentése szerint a férfiak az IÁ egyik sejtjéhez tartoztak, amely "haladéktalanul" terrortámadást akart elkövetni. Az egyik helyszín, ahol a hatóságok razziát tartottak, egy bombagyár volt a rijádi belügyminisztérium leírása szerint.

A világ első számú kőolajexportáló országa a terrorveszély fokozódása miatt aggódik, amióta az IÁ felszólította a támogatóit, hogy hajtsanak végre támadásokat Szaúd-Arábiában, és egy több, halálos áldozatokat követelő támadásra sor is került.

A szaúdi hatóságok közölték, hogy szombaton a csoport egyik feltételezett tagját, egy 18 éves férfit ölték meg, a fivérét pedig őrizetbe vették. A testvérpár elrabolta egyik unokatestvérüket, és filmre vették a kivégzését, és három másik embert is megöltek az észak-szaúdi Háil tartományban.

A múlt hónapban az IÁ egyik öngyilkos merénylője legalább 15 embert ölt meg a szaúdi biztonsági erők tagjai által látogatott egyik mecset elleni támadásban, a dzsihadisták több más támadást is elkövettek síita mecsetek ellen Szaúd-Arábiában és a szomszédos Kuvaitban.

A szaúdi hatóságok közölték, hogy lecsapnak a fegyveresekre. Júliusban arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam 431 feltételezett tagját vették őrizetbe.

A címlapról ajánljuk