eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közös a légtér Magyarország és Románia felett

Augusztus vége óta közösen működteti Magyarország és Románia a két ország légterét. Így a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalakon, vagyis az eddigi töréspontok kiküszöbölésével repülhetnek a két ország légterének be- és kilépő pontjai között - közölte HungaroControl.

Augusztus 20-tól a magyar HungaroControl és a román ROMATSA léginavigációs szolgáltató közösen működteti a két ország légterét egy új, határokon átívelő, szabad légtérhasználatot biztosító koncepció (Night Free Route Airspace Budapest/Bukarest - N-FRAB) alkalmazásával. Így a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalakon, vagyis az eddigi töréspontok kiküszöbölésével repülhetnek a két ország légterének be- és kilépő pontjai között  - áll a HungaroControl sajtóközleményében.

Az együttműködéssel létrejött, megközelítőleg 1000 kilométer kiterjedésű N-FRAB légtérben a járatok üzemeltetői nem az előre kijelölt, kötött útvonalakhoz igazodva, hanem azoktól függetlenül, szabadon, a számukra legkedvezőbb módon tervezhetik meg repüléseiket. Így a repülőgépeknek kevesebb üzemanyagot kell tankolniuk, ezáltal több utast vagy árut szállíthatnak útjaikon, amivel időt és energiát spórolnak meg. A szolgáltatás elsősorban a hosszabb távon közlekedő járatok számára előnyös, mivel esetükben a magassági szél akár félórás vagy még több időmegtakarítást eredményezhet például egy Dubai-London viszonylatban - közölték.

A N-FRAB az első közép-európai Cross-Border FRA, azaz határokon átívelő szabad légtérhasználatot biztosító Free Route koncepció, amely a térségben eddig egyedülálló módon két funkcionális légtérblokkban működő szolgáltató különböző irányító rendszereinek használatával valósult meg (Magyarország a FAB-CE, míg Románia a DANUBE FAB, azaz funkcionális légtérblokk tagja).

A N-FRAB bevezetésével Románia és Magyarország jelentős lépéseket tett afelé, hogy az Európai Bizottság rendelete (716/2014) értelmében 9000 méter felett 2022. január 1-jére a szabad légtérhasználat korlátozások nélkül megvalósulhasson egész Európában.

A szolgáltatás éjféltől reggel hat óráig FL105 (3050 méter) és FL 660 (20 100 méter) magassági értékek között vehető igénybe - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×