eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rendkívüli népszavazás Luxemburgban

Példa nélküli népszavazás kezdődött vasárnap Luxemburgban, a szavazók arról döntenek, hogy az országban élő külföldiek (a lakosság 45 százaléka) megkapják-e a szavazati jogot a parlamenti választásokon.

A nagyhercegség Málta után az Európai Unió második legkisebb tagállama, lakóinak száma 555 ezer, ebből a külföldieké mintegy 245 ezer. A parlamenti választásokon való esetleges részvételük előfeltétele, hogy legkevesebb tíz éve az országban élnek, és korábban már legalább egy helyhatósági választásokon részt vettek.

A referendumon a szavazók ezen kívül döntenek arról is, hogy a jövőben a választásokon való részvétel alsó korhatára az eddigi 18 év helyett 16 legyen. Egyben arról is szavaznak, hogy a miniszterek maximum 10 évet, azaz két ciklust tölthessenek hivatalban egyhuzamban.

Ami a külföldiek szavazati jogát illeti, Xavier Bettel liberális miniszterelnök támogatja az ezzel kapcsolatos reformot. Egy legutóbbi közvélemény-kutatáson a szavazásra jogosultak 53 százaléka a külföldiek részvételi joga ellen foglalt állást.

A referendum eredménye nem kötelező jellegű. Annak alapján a tervek szerint egy javaslatot dolgoznak ki, amely alapul szolgál egy új alkotmány kidolgozásához, amelyről egyébként 2017-ben újabb népszavazást terveznek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×