eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tízezrek Moszkvában a Borisz Nyemcovra emlékező gyászmeneten

Több tízezren vettek részt vasárnap Moszkvában a meggyilkolt ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékező gyászmeneten.

A vezető ellenzéki politikust szombatra virradó éjjel ölték meg ismeretlenek több lövéssel Moszkva központjában.

A szervezők becslése szerint mintegy 70 ezren voltak jelen az emlékmeneten, ezzel szemben a rendőrség több mint 16 ezerre tette a menet résztvevőnek számát. A menet résztvevői - akik között idősek és fiatalok egyaránt voltak - többek között Nem félek és Egy szabad Oroszországért halt meg feliratú táblákat, valamint Nyemcovot ábrázoló fotókat tartottak a magasba.

Az ország több másik városában is emlékező rendezvényeket tartottak vasárnap. Szentpéterváron a rendőrség közlése szerint több mint hatezren, Jekatyerinburgban és a szibériai Tomszkban több százan vonultak fel.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a moszkvai menet útvonalának közelében lévő metrókijáratoknál torlódás alakult ki, ezért a menetre igyekvők egy része nem tudott csatlakozni a megemlékezéshez.

Egy ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta: a moszkvai rendőrség megakadályozta, hogy részt vegyen a felvonuláson. Alekszij Honcsarenko azt állítja, hogy a pólóján olvasható, A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat miatt állították meg, és bevitték az egyik rendőrőrsre.

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője szintén Nyemcov volt.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

Az orosz nyomozóhatóságok vasárnap hárommillió rubel (mintegy 13 millió forint) jutalmat ajánlottak fel annak, aki Nyemcov meggyilkolásának ügyében használható információval tudja segíteni a tettes vagy tettesek utáni nyomozást.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×