eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A Hamász vezetőinek házait bombázta az izraeli légierő

A Hamász vezetői, köztük Mahmúd Zahar otthonát bombázta a Gázai övezetben szerdára virradóra Izrael, amely figyelmeztette az iszalmista szervezetet: megfizet azért, hogy nemet mondott az egyiptomi tűzszüneti javaslatra.

Zaharnak a Gázaváros nyugati részében található otthonában senki sem tartózkodott a támadás idején. Szemtanúk szerint a házat két találat érte, a négyemeletes épület összeomlott, és a szomszédos mecsetben, valamint a környező házakban is károk keletkeztek.

Ugyancsak támadás érte a szervezet egy másik magas rangú tagjának, Basszem Naimnak a Gázaváros nyugati részében álló házát, és az izraeli vadászrepülők az övezet északi részén, Dzsabaliában célba vették Fathi Hammad volt egészségügyi miniszter és Iszmáil Askar képviselő otthonát.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az Erős Szikla fedőnevű offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

Egyiptom hétfőn javaslatot tett a fegyverszünetre, amelyet Izrael elfogadott, a Hamász azonban nem, és folytatta rakétatámadásait. Izrael hat órányi egyoldalú tűzszünet után végül felújította a légicsapásokat, amelyeket Benjámin Netanjahu ígérete szerint fokozni fog.

A konfliktusban eddig csaknem kétszáz palesztin és egy izraeli halt meg. A palesztin áldozatok között gázai források szerint legalább 150 civil volt, közülük 31 gyerek.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×