eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hollande: a gázai konfliktus nem gyűrűzhet be Franciaországba

Francois Hollande francia államfő szerint meg kell akadályozni, hogy az izraeli-palesztin konfliktus begyűrűzzön Franciaországba.

A köztársasági elnök erről annak kapcsán beszélt, hogy a gázai konfliktus miatt Párizsban vasárnap este a palesztinok támogatására rendezett több ezres tüntetés végén összecsapások voltak a rendőrökkel. "Az izraeli-palesztin konfliktust nem importálhatjuk" - szögezte le hétfőn a köztársasági elnök a francia nemzeti ünnep alkalmából az országos televízióknak élőben adott hagyományos elnöki interjúban.

"Nem lehet rendbontás és senki se hatolhat be vallási helyekre, legyen szó zsinagógákról, ahogy az tegnap történt, de ugyanezt mondanám a mecsetek vagy a templomok estében is" - hangoztatta az elnök. "Ez egy szekularizált ország, minden vallást tiszteletben kell tartani. Az antiszemitizmust nem szabad felhasználni csak azért, mert konfliktus van Izrael és Palesztina között" - tette hozzá.

A palesztinokat támogató több ezres tüntetés végén néhányan megpróbáltak behatolni a szomszédos zsinagógákba, ahol a rendőrök vetettek véget a zsidó közösség tagjai és a rendbontók között kezdődött zavargásoknak. A rendőrség szerint a zsidó vallási közösség két tagja, valamint hat rendőr könnyebben megsérült.

"Franciaország szeretne egy palesztin államot Izrael mellett" - mondta Hollande és megismételte felhívását az azonnali tűzszünet megteremtésére.

"Izraelnek joga van a biztonsághoz, Izrael megvédheti magát, ha megtámadják, de visszafogottságot kell tanúsítania. Nagyon gyorsan, azonnal tűzszünetet kell kihirdetni" - hangsúlyozta.

Az elődje, Nicolas Sarkozy korábbi jobboldali elnök ellen korrupciós ügyben indult ügységi eljárással kapcsolatban tagadta, hogy ő kezdeményezte a vizsgálatot. "Nem pusztán nem tettem ilyent, de még csak nem is tudnék ilyenre gondolni" - mondta Hollande.

A múlt heti őrizetbe vételét követően televíziós interjújában Nicolas Sarkozy - akivel szemben korrupció, befolyással való üzérkedés, valamint nyomozási titok megsértése miatt indult hivatalos eljárás - úgy vélte, hogy ellenlábasai politikai eszközként használják Franciaország igazságszolgáltatási rendszerét.

"Ez annyira ellentétes a demokráciáról vallott felfogásommal, tisztségem szellemiségével. Akik azt képzelik, hogy itt (az elnöki hivatalban) mi képesek vagyunk befolyást gyakorolni az igazságszolgáltatásra, nemcsak nem értenek semmit abból, ahogy gondolkodom, hanem az sem értik, mi az állampolgáraink elvárása (az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően)" - fejtegette Hollande.

A volt államfőt az év elején egy nyomozás keretében lehallgatta a rendőrség, s annak alapján felmerült a gyanú, hogy információs hálózatot tartott fenn az igazságügyi szervek körében, amely részletesen tájékoztatta az esetleg őt érintő ügyészségi eljárásokról. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte az informátorként meggyanúsított bírónak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×