INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ukrán válság - Fico: Szlovákia gazdasági érdekét is szem előtt kell tartani

InfoRádió / MTI
Szlovákia segíteni akar Ukrajnának, de saját, például gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban, a Szlovákián át Ukrajnába irányuló esetleges reverz gázszállítás lehetőségéről szólva.

A szlovák miniszterelnök az aktuális ukrán helyzetről tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: Pozsony kész arra, hogy földgázvezetékén reverz, azaz ellentétes irányú útvonalon földgázt juttasson Ukrajnának, azonban ehhez biztosan kell tudnia, hogy Ukrajna teljesíteni fogja a szlovák szállításból adódó pénzügyi kötelezettségeit. Hozzátette: a reverz gázszállításra megvannak a műszaki feltételek, ugyanakkor olyan technikai megoldást kell keresni, amely nem sérti a Gazprommal kötött szerződésben megfogalmazott feltételeket.

"Ma azt lehet látni, hogy Ukrajna nem képes fizetni a számláit, (...) ezért ha segíteni akarunk Ukrajnának, akkor garanciákra van szükségünk, hogy az ezzel kapcsolatos költségeinket valaki kifizeti" - mondta Robert Fico egy, az Ukrajnába irányuló esetleges szlovák gázszállítás kockázatait firtató újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben ilyen garanciát valószínűleg csak az Európai Unió, az Európai Bizottság vállalhat.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta: azt tartaná az optimálisnak, ha a megoldásokat az összes érintett fél, Ukrajna, az Európai Unió, Oroszország és Szlovákia képviselőinek részvételével megtartandó tárgyaláson próbálnák megtalálni. Hozzátette: nem tudja, sikerül-e egy ilyen találkozót létrehozni, de Szlovákia kész arra, hogy egy ilyen konferenciát vendégül lásson.

Robert Fico, az ukrán helyzetből adódó kockázati tényezők közül Szlovákia szempontjából az egyik legjelentősebbnek a gázszállítás esetleges leállását minősítette, amelynek - mint mondta - Ukrajna adóssága miatt, megvan az esélye. Rámutatott: egy ilyen helyzetre megoldást jelenthet ugyan a gázszállítás nyugati irányból való bebiztosítása, de csak akkor, "ha Nyugat-Európában lesz elég gáz."

A címlapról ajánljuk