eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ukrán válság - Fico: Szlovákia gazdasági érdekét is szem előtt kell tartani

Szlovákia segíteni akar Ukrajnának, de saját, például gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban, a Szlovákián át Ukrajnába irányuló esetleges reverz gázszállítás lehetőségéről szólva.

A szlovák miniszterelnök az aktuális ukrán helyzetről tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: Pozsony kész arra, hogy földgázvezetékén reverz, azaz ellentétes irányú útvonalon földgázt juttasson Ukrajnának, azonban ehhez biztosan kell tudnia, hogy Ukrajna teljesíteni fogja a szlovák szállításból adódó pénzügyi kötelezettségeit. Hozzátette: a reverz gázszállításra megvannak a műszaki feltételek, ugyanakkor olyan technikai megoldást kell keresni, amely nem sérti a Gazprommal kötött szerződésben megfogalmazott feltételeket.

"Ma azt lehet látni, hogy Ukrajna nem képes fizetni a számláit, (...) ezért ha segíteni akarunk Ukrajnának, akkor garanciákra van szükségünk, hogy az ezzel kapcsolatos költségeinket valaki kifizeti" - mondta Robert Fico egy, az Ukrajnába irányuló esetleges szlovák gázszállítás kockázatait firtató újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben ilyen garanciát valószínűleg csak az Európai Unió, az Európai Bizottság vállalhat.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta: azt tartaná az optimálisnak, ha a megoldásokat az összes érintett fél, Ukrajna, az Európai Unió, Oroszország és Szlovákia képviselőinek részvételével megtartandó tárgyaláson próbálnák megtalálni. Hozzátette: nem tudja, sikerül-e egy ilyen találkozót létrehozni, de Szlovákia kész arra, hogy egy ilyen konferenciát vendégül lásson.

Robert Fico, az ukrán helyzetből adódó kockázati tényezők közül Szlovákia szempontjából az egyik legjelentősebbnek a gázszállítás esetleges leállását minősítette, amelynek - mint mondta - Ukrajna adóssága miatt, megvan az esélye. Rámutatott: egy ilyen helyzetre megoldást jelenthet ugyan a gázszállítás nyugati irányból való bebiztosítása, de csak akkor, "ha Nyugat-Európában lesz elég gáz."

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×