INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

EBESZ-jelentés: Ukrajnában jelenleg ilyen a helyzet

InfoRádió / MTI
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különmegbízottja úgy véli, hogy jelenleg nyugodt a helyzet Ukrajnában. Legalábbis ezt állítja csütörtökön Bécsben ismertetett jelentésében.

Tim Guldimann, az EBESZ-elnökség különmegbízottja, és Adam Kobieracki, az EBESZ megfigyelő missziójának vezetője arról számoltak be, hogy mindenekelőtt az ország délnyugati részén nyugodt a helyzet, de Kijevben és a keleti országrészben is "nagymértékben nyugodt".

Az Ukrajna keleti részén fekvő Harkivban "messzemenően nyugodt" a helyzet, Luhanszkban, eltekintve attól, hogy a Moszkva-barát tüntetők korábban elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét, "átlagos" városi mindennapok zajlanak, a donyecki tiltakozások szintén inkább elszigetelten folytak - áll a misszió vezetőjének jelentésében.

Beszámoltak arról is, hogy az ország keleti felében a hatalom nem csupán az állam kezében összpontosul. "Vannak fegyveresek a biztonsági erőkön kívül is" - mondta Guldimann. Hozzátette: az emberek nem bíznak a rendőrségben, ezért sokan azt mérlegelik, hogy szereznek maguknak fegyvert, és úgy vélik, hogy ez teljesen jogszerű lépés lenne.

A nyelvhasználattal kapcsolatban elmondta: az ország délnyugati részében az ukrán vagy orosz nyelv használata nem politikai érdektől függ, az ott lakók "kedvük szerint" használják az egyik vagy a másik nyelvet. Megállapításaik szerint Odessza környékén például a lakosság 30-50 százalékának az orosz az anyanyelve.

A május 25-re tervezett elnökválasztás biztosan lezajlik majd - hangsúlyozta Guldimann. Egyedül a krími határon fekvő Herszon városában kell még tisztázni, hogy részt vehetnek-e és milyen jogi szabályozás szerint vehetnek részt az állampolgárok a választáson. Herszonba és Lembergbe egyaránt számos áttelepülő érkezett a Krímből. Helyi források szerint Lemberg városa 1500, a Krímből érkező lakost fogadott, akiknek a 80 százaléka krími tatár.

Kobieracki javasolta, hogy a jelenleg 121 fős megfigyelő misszió létszámát növeljék meg száz fővel. Utódja, a feladatot hétfőtől ellátó Ertogül Apakan támogatta a javaslatot.

A címlapról ajánljuk