eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Franciaországban telepednek le volt szovjet maffiafőnökök

Néhány éve Franciaországban telepednek le diszkréten, egyesével az egykori szovjet maffia főnökei, a "vori v zakonye" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges nyomozók.

A vori v zakonye kifejezés szó szerint törvénytisztelő rablót jelent, aki azonban nem az állam törvényeit, hanem a bűnszövetkezet szabályait tartja be.

Nevükhöz gyakran kapcsolódnak zsarolások, emberrablások, gyilkosságok, fegyvercsempészés vagy kábítószer-kereskedelem. Franciaországban azonban az orosz maffia jóval diszkrétebb.

"Tömeges és sorozatos bűnözésekre szakosodtak, betörésekre, apróbb rablásokra. Ezek a bűntettek nem keltenek nagy visszhangot, de ipari méretekben űzik", és koránt sem ártalmatlanok, bár az okozott kárt nehéz felmérni - mondta az egyik nyomozó.

Pontosan meghatározott területeket vettek célba, például a közép-franciaországi Lyon városát, ahol a rendőrség külön egységet állított fel, amely az orosz maffiával foglalkozik.

A vori v zakonye bűnszövetkezet a 20. század harmincas éveiben jött létre a Szovjetunióban, tagjai között a különböző utódállamok (Oroszország, Grúzia, Örményország, Moldova, Ukrajna) állampolgárai, illetve csecsenek vannak, akik a kilencvenes években Európa-szerte megjelentek.

Róluk mintázta David Cronenberg a Londonba betelepülő orosz maffiáról szóló Eastern Promises - Gyilkos ígéretek című komor krimit (2007), Viggo Mortensennel és Vincent Cassellel a főbb szerepekben.

Franciaországban csak néhány éve vannak jelen, 2009-2010 táján jelentek meg - mondta egy jól értesült forrás.

Piramisszerű, szinte katonai szervezetük változatlan: a szertartáson felavatott keresztapa felelős a regionális felügyelők által ellenőrzött bandájáért. Igen komoly bűnözői múlt, több börtönben töltött év kell ahhoz, hogy valaki a maffia tagja lehessen - mondta el egy nyomozó.

A tagokat a tetoválásukról (szélrózsa, pókháló, tőr) lehet felismerni, amelyeknek mind külön jelentésük van, és szigorú "becsületkódex" szabályozza a használatukat, amelyeket nem mindig tartanak be.

Mindenki befizeti az általa elkövetett bűncselekményekből származó pénz 15 százalékát az obsakba (tolvajkasszába), amelyből az ügyvédeket fizetik, a magukra maradt családtagokat támogatják - mondta el Francois-Xavier Masson, a bűnügyi rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó felderítő és elemző szolgálatának (SIRASCO) vezetője.

Csak az olasz maffiahálózatok és a kínai triádok működnek hasonló szervezettséggel.

A különleges nyomozók szerint nehéz felbecsülni, hányan vannak Franciaországban. Három év alatt öt vagy hat valódi maffiafőnököt sikerült előállítani.

"Ez igen kis szám, de gyakran összekeverik a valódi "vorokat", illetve a nyomdokiakban működő tolvaj- és bűnözőhadat, akik Franciaországban többnyire grúzok vagy legalábbis kaukázusiak" - hangoztatta az egyik nyomozó.

A vori v zakonye egyelőre nem került összeütközésbe más franciaországi bűnözői csoportokkal. Virágzásukat talán ennek köszönhetik, vagy annak, hogy szövetségeket kötnek - vélte az egyik nyomozó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×