eur:
388.98
usd:
361.9
bux:
68559.7
2024. május 8. szerda Mihály

Mi lesz Berlusconi sorsa?

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és pártja várható lépéseit elemezték az olasz napilapok a politikus szenátori mandátumának visszavonásáról szerda este esedékes parlamenti szavazás előtt.

Új olasz kormánykoalíció, Berlusconi nélkül - fogalmazott a Corriere della Sera című újság, miután a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (FI) kedden bejelentette, hogy kilépett a kormánykoalícióból.

A konzervatív napilap szerint Berlusconi és vezére bírósági és politikai ügyeitől elválaszthatatlan pártja a "pokolba küldte" az egész országot. A Corriere úgy látja, Berlusconi az "utánam az özönvíz" stratégiáját követi, és saját sorsán kívül nem érdekli semmi más. Ez a közvélemény-kutatási adatok szerint sikeres: a FI támogatása jelenleg megközelíti a 37 százalékot, miközben a balközép Demokrata Párt (PD) 33 százalék körül mozog.

Az újság hangsúlyozza, hogy Berlusconi nem a miniszterelnök Enrico Lettát, hanem Giorgio Napolitano államfőt tartja első számú ellenségének, aki nem volt hajlandó sem kegyelemben részesíteni az adócsalásért elítélt politikust, sem feloszlatni a belpolitikai válság ellenére a tavasszal alakult kormányt és parlamentet.

A balközép La Repubblica szerint a "depresszió és eufória között ingadozó" Berlusconit már csak labdarúgócsapata, a Milan győzelmei vigasztalják. Valamint az a remény, hogy ha megbukik a kormány, 2015-ben még visszatérhet a hatalomba. Az újság emlékeztetett, hogy Berlusconi 1994 óta hat törvényhozási cikluson keresztül volt a római parlament tagja. Ha most elveszíti szenátori mandátumát, hat évig nem jelöltetheti magát választáson. Ha a közügyektől való eltiltása jogerőre emelkedik, a vállalkozói érdemeiért 1977-ben kapott Lovag címtől is megfosztják.

A politika fejet hajtott az ügyészségeknek - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale, hangsúlyozva, hogy nem akármilyen szenátort, az olasz jobbközép vezetőjét készülnek kizárni a parlamentből. Berlusconit kizárása után sem fogják letartóztatni, mert ha börtönbe kerül, végleg mártírrá avatják, és ezt a PD nem engedheti meg - vélte az Il Giornale.

Berlusconi szenátusi mandátuma visszavonásáról a római felsőház a tervek szerint este hét órától határoz. Délutántól Berlusconi hívei a politikus római rezidenciája előtt tüntetnek. Berlusconi beszédre készül.

Ha kizárják a parlamentből, Silvio Berlusconi azonnali hatállyal elveszíti mentelmi jogát.

Az éjszaka a szenátus - 171 igen, 135 nem szavazattal - bizalmat szavazott a kormány gazdasági csomagjának. Ez Giorgio Napolitano szerint azt mutatja, hogy a Letta-kormány stabil a Forza Italia nélkül is.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat, de a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia hallgatóságából is csak néhányan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy hányan gondoltak már rá, hogy ennek ügyében lépniük kell a közeljövőben. A digitalizáció egyik legfontosabb pontja, hogy az új és korábban keletkezett dokumentációt milyen módon érdemes kezelniük a cégeknek, hogy azok képesek legyenek joghatást kiváltani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×