eur:
388.9
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Száz fölé emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma

Száztízre emelkedett szerdára a Fülöp-szigeteki földrengés megtalált halálos áldozatainak száma, és csak három túlélőt találtak az egy nappal ezelőtti természeti csapásban összeomlott épületek romjai alatt.

A legtöbb áldozatot Bohol tartományban szedte a földrengés, a mentésben részt vevők száz holttestet találtak a romok alatt. Cebu tartományban kilencen haltak meg, és egy ember vesztette életét Siquijor-szigeten.

Cebuban néhány órával a földrengés után három embert mentettek ki élve a romok alól. Több túlélőt nem találtak, és kevés a remény, hogy vannak még életben maradtak az összedőlt épületek alatt.

A 7,2-es fokozatú földmozgás helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor történt. A rengés fészke a Bohol szigetén, Mindanaótól északra fekvő Carmen város térségében, mintegy 56 kilométeres mélységben volt, de az egész térségben érezték.

A földrengésben épületek és hidak sokasága dőlt össze. Leginkább a spanyol gyarmati időkben épült, történelmi jelentőségű épületek és templomok sínylették meg a természeti csapást. Loboc városában egy 17 századbeli templom félig romba dőlt. Az ország legrégibb főtemplomának, a Cebuban található bazilikának pedig a harangtornya omlott le.

Ennél is több áldozata lehetett volna a természeti katasztrófának, azonban az íd al-adha muzulmán ünnep miatt munkaszüneti nap volt, és az iskolákban sem volt tanítás. Nincs kizárva azonban, hogy a romok eltakarításakor további holttestekre akadnak.

Az egyik legaktívabb geológiai térség, a csendes-óceáni "Tűzgyűrű" mentén fekvő délkelet-ázsiai szigetországban gyakoriak a földrengések.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a mai piacnyitást illeti,  a határidős indexek állása alapján visszafogott mozgásokra van kilátás, enyhe emelkedéssel indulhat a nap az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×