eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra szabad az arckendő Törökországban

Törökországban kedden feloldották azt a tilalmat, amely szerint nők nem viselhetnek iszlám arckendőt állami intézményekben, és megszüntették az állami általános iskolákban azt az előírást, hogy a tanulók minden hetet hazafias esküvel kezdjenek.

Az arckendő tiltásának megszüntetését a török kormány demokráciát erősítő lépésnek mondja, bírálói szerint viszont van bizonyíték arra, hogy Ankara szorgalmazza az iszlám szokásokat. A tilalom csaknem 90 éven át volt érvényben, még a Török Köztársaság megalakulásának kezdetéről származott. Amiatt, hogy nem fedhette el arcát a közhivatalokban, sok nő meg sem próbálkozott állami munkahelyen elhelyezkedni.

Az öltözködési szabadság szélesítése nem vonatkozik a hadseregre és az igazságszolgáltatásra: ott még mindig kötelező a kendőzetlen öltözködés, az arc fedetlensége.

Az arckendő egyébként parázs vita Törökországban az egyházi és a világi elit között. Utóbbiak Tayyip Erdogan miniszterelnök szemére vetik, hogy aláássa a köztársaság világi alapjait, amelyeket még Kemal Atatürk rakott le. Erdogan hívei viszont - főleg az ország konzervatív központjának számító Anatóliai szülöttei - azt hangoztatják, hogy Erdogan csupán helyreállítja az egyensúlyt és biztosítja a muszlim többség számára a vallásgyakorlás szabadságát.

A kendőzetlenség előírásának eltörlése része annak a reformprogramnak, amelyet a török miniszterelnök a múlt héten jelentett be. A program nagyrészt a törökországi kurd kisebbség jogainak támogatását szolgálja egyebek közt a választási rendszer változtatásaival, a nyelvhasználati jogok révén. A reformok engedélyezik, hogy falvak eredeti kurd nevüket viseljék.

Ugyancsak a reform részeként és ugyancsak keddtől kezdődőn már nem kötelező a törökországi állami általános iskolákban minden hét elején a tanulóknak a hazafias eskütétel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×