eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Agyonlőttek egy népszerű muzulmán vallási vezetőt Kenyában

Muzulmán fiatalok felgyújtottak egy keresztény templomot és rendőrökre támadtak Kenyában, miután fegyveresek agyonlőtték egy olyan mecset népszerű hitszónokát, amely korábban szomáliai iszlám szélsőségesek egyik törzshelye volt - közölték pénteken a hatóságok.

Ibrahim Omar sejk meggyilkolása után zavargások törtek ki Mombasa kikötőváros egyik negyedében, a tüntetők felgyújtották az Üdvhadsereg egyik templomát és összecsaptak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik gumilövedéket és könnygázt vetettek be a tömeg oszlatására.

A hitszónok elleni merényletben négy ember vesztette életét, míg a zavargások további négy halálos áldozatot követeltek a kenyai Vöröskereszt értesülései szerint.

Az ország kereskedelmi és turisztikai központjának számító városban pénteken több üzlet nem nyitott ki, feltehetőleg a gyilkosság miatti tiltakozásul.

Omar sejk négy másik emberrel együtt tartózkodott egy autóban, amikor a támadás érte őket Mombasában, és csak egyikük élte túl azt. A vallási vezető ellen munkatársai és a tüntetők szerint a kenyai biztonsági erők követtek el merényletet, mint korábban több más muzulmán ellen az országban.

A rendőrség tagadta, hogy köze lenne az esethez, illetve hogy bármely biztonsági szolgálat gyilkolná a muzulmánokat. A mombasai rendőrség szóvivője közölte: nyomoznak Omar sejk meggyilkolásával kapcsolatban.

Az eset csütörtök este történt, csupán néhány száz méterre attól a helytől, ahol tavaly szeptemberben nagyon hasonló körülmények között agyonlőttek egy lázító muzulmán hitszónokot, Abud Rogót. A kenyai és az amerikai kormány szerint Rogo kapcsolatban állt az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciával, amelynek emberei támadták meg idén szeptember 21-én az egyik nairobi bevásárlóközpontot. (A négy napig tartó túszdrámában több mint 60 ember halt meg.) Egyes helyi összeesküvés-elméletek szerint Omar sejk meggyilkolása bosszú volt a nairobi merényletért.

Rogo meggyilkolása után szintén zavargások törtek ki Mombasában, mert a város szegénynegyedeiben neki is jelentős támogatottsága volt.

Rogóhoz hasonlóan Omar sejk is népszerű volt a mombasai muzulmán fiatalok körében, de más településeken is az ország tengerparti övezetében. Sokan Omart tekintették Rogo utódjának. Az országrészben élő muzulmánok úgy érzik, hogy a főleg keresztények alkotta nairobi kormány hátrányosan megkülönbözteti őket.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×