eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csehország - Október végén lesznek az előre hozott választások

Október 25-26-án tartják meg Csehországban az előre hozott választásokat - jelentette be Milos Zeman államfő a parlamenti pártok vezetőivel tartott pénteki találkozója után.

"Jirí Rusnok miniszterelnök ellenjegyezte a döntést" - tette hozzá a köztársasági elnök. Az esedékes választás 2014 májusában lett volna.

Az előre hozott választásoktól a június közepén kirobbant kormányválság megoldását várják Csehországban. A lépés azután vált lehetségessé, hogy a cseh képviselőház kedden megszavazta önmaga feloszlatását, illetve határozatban kérte az államfőt a feloszlatás hivatalossá tételére. Erre várhatóan augusztus 28-án kerül sor.

"Én a SPOZ-ra fogok szavazni" - mondta újságírók előtt a baloldali államfő, az általa alapított Polgári Jogok Pártja-Zemanék nevű pártra utalva, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint átlépheti majd a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét.

A Median Intézet egy új felmérése szerint a választásokból a szociáldemokrata párt (CSSD) kerülhet ki a legnagyobb erőként, mintegy 32 százalékos támogatottsággal, míg a szintén ellenzéki kommunisták (KSCM) 15,5 százalékra tehetnek szert. Az eddig hatalmon lévő Polgári Demokratikus Párt (ODS) és koalíciós partnere, a konzervatív TOP 09 együtt is csak 28,5 százalékot érne el a felmérés szerint.

Jirí Pehe politikai elemző szerint a választások eredményeképpen egy szociáldemokrata kisebbségi kormány jöhet létre, a kommunisták külső támogatásával.

Csehország június közepén zuhant belpolitikai válságba. Korrupciós ügyek és egy megfigyelési ügy kapcsán lemondott Petr Necas miniszterelnök (ODS). Milos Zeman köztársasági elnök a pártok ellenkezésével nem törődve a balközép politikusnak elkönyvelt Jirí Rusnokot bízta meg szakértői kormány alakításával, de ez a kormány elbukta a bizalmi szavazást a képviselőházban. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a jobbközép koalíció mögött sem áll már többség.

Rusnok kormánya ügyvivőként a helyén marad az új kormány felállásáig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×