eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Afganisztánba látogatott a brit kormányfő

A fegyveres erők napja alkalmából szombaton látogatást tett az Afganisztánban szolgáló brit katonáknál a szigetország kormányfője.

David Cameron látogatása londoni körök szerint azt a célt is szolgálja, hogy erősítse a belpolitikai stabilitást a közép-ázsiai országban, ahol jövőre elnökválasztást rendeznek. Nyugati diplomaták reményei szerint ez az esemény 1901 óta első ízben biztosíthatja a hatalom békés átadását.

Nagy-Britannia már elkezdte Afganisztánban szolgáló csapatai és hadifelszerelései kivonását. A nyugati erők (ISAF) harcoló alakulatainak távozása 2014-ben fejeződik be.

Afganisztánban "politikai megoldást akarunk, egyúttal arra is törekszünk, hogy a biztonság se szenvedjen csorbát" - fogalmazott a Hilmend tartománybeli Camp Bastionban egybegyűlt brit katonák előtt a miniszterelnök. - Azért jöttünk Afganisztánba, hogy ne legyen többé terroristák bázisa. Ezt sikerült is elérnünk... Most arra van szükség, hogy létrehozzuk az afgán fegyveres erőket, egyúttal pedig lehetővé tegyük, hogy minden afgán szerepet kaphasson az ország jövőjének alakításában. Ezen a téren is van előrelépés."

Cameron bejelentette, hogy a londoni bankbotrány nyomán kirótt pénzbírságok egy részét az Afganisztánban szolgált katonák és családjaik javára fordítja a kormány. Ennek keretében Staffordshire grófságban emlékművet emelnek a közép-ázsiai országban elesett katonák tiszteletére. 2001 óta 444 brit katona vesztette életét az ISAF misszió keretében.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×