eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis újraindítanák a görög közmédiát

A görög közmédia korlátozott újraindítását javasolta hétfő este a kormánykoalíció válságülésén értesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök.

Ezzel egy időben az athéni legfelsőbb bíróság - helyt adva a szakszervezetek keresetének - ideiglenesen hatályon kívül helyezte a kormány múlt heti döntését a görög közszolgálati rádió és televízió (ERT) bezárásáról. A bíróság úgy foglalt állást, hogy a közmédiának fel kell újítani tevékenységét addig is, amíg egy új szervezeti struktúra jön létre.

Az ERT bezárását múlt kedden a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Szamarasz vezette konzervatív Új Demokrácia pártja takarékossági okokra hivatkozva rendelte el. Az intézkedés heves tüntetésekhez és számos külföldi szervezet tiltakozásához vezetett. Egyben pedig kormányválságot eredményezett, mivel az Új Demokrácia párt két koalíciós partnere, a szocialista PASZOK, valamint a mérsékelten baloldali DIMAR ellenezte a bezárást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a koalíció felbomlásával fenyegetett.

Az esti válságülésre ezt követően került sor. Értesülések szerint Szamarasz ezen terjesztette elő javaslatát arra, hogy a közmédia egyfajta rendkívüli "szükségprogrammal" újítsa fel tevékenységét addig is, amíg nem jön létre egy új, megreformált és karcsúsított közrádió és televízió. Javasolta azt is, hogy a három koalíciós partner hozzon létre koordinációs bizottságot ennek előkészítésére.

Szamarasz állást foglalt amellett, hogy a koalíció folytassa munkáját. Egyben indítványozta, hogy júliusban kormányalakítást hajtsanak végre.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a koalíciós partnerek miként reagáltak a miniszterelnök javaslataira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×