eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tömeges ételmérgezések Kínában

Félezernél több felnőtt és gyerek került az utóbbi napokban ételmérgezés gyanújával kórházakba Kínában - jelentette a helyi országos média vasárnap.

A hétvégén az északnyugat-kínai Senhszi tartomány Sice településén fejfájással és hányással vittek több mint 80 embert kórházakba. A délnyugati Szecsuanban csaknem 390 diák került ugyancsak kórházba fertőző hasmenéssel, amelynek oka vélhetően fertőzött étel volt. A hatóságok az érintett Mejsan városi iskolában ételmintákat vettek, amelyek elemzése még tart.

A közép-kínai Hunan tartomány Hszinpu falujából 104 iskolás szorult kórházi ellátásra, mindannyiuknál hányás, szédülés, hasmenés és köhögés volt a megbetegedés tünete. A szakemberek itt vírusfertőzést állapítottak meg.

A dél-kínai Kuangtung tartományban egy élelmiszert gyártó üzem 160 alkalmazottja lett rosszul egy vacsorát követően. Az étkezde 57 éves mosogatóját holtan találták, de halálának okát még nem közölték. A helyszínt lezárták.

Kínában az élelmiszerek alapanyagainak minősége, eredetisége, az ételek készítésének körülményei, a higiénés szabályok betartása nem szűnő probléma. A termékhamisítások, a zöldségek vegyszermaradvány-tartalma és a szakszerűtlen tárolás, a hűtők hiánya újabb és újabb fertőzéseket, esetenként halált okoznak.

Az idei év első negyedében a hivatalos statisztikák szerint összesen 755 ember kapott ételmérgezést, amelybe 80-an belehaltak. Az esetek száma csaknem megduplázódott a tavaly ugyanebben az időben tapasztaltakhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×