eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tisztek és tábornokok dezertáltak Szíriában

Törökországba szökött 71 szíriai katonatiszt, köztük hat tábornok - közölte szombaton egy török katonai forrás. Ilyen tömegesen még soha sem dezertáltak szíriai tisztek.

Szökésük oka nem ismeretes, de összefüggésben lehet azzal az amerikai döntéssel, hogy felfegyverzik a damaszkuszi rendszer Nyugathoz húzó ellenzékét, miután Washington szerint a kormányerők többször is vegyi fegyvert vetettek be a felkelők ellen, amivel Szíria átlépett egy határvonalat.

A tisztek egy több mint kétszáz fős csoport részeként érkeztek Reyhanli határvárosba, ahonnan egy szíriai katonák számára felállított külön táborba vitték őket. Azt nem közölték, hogy milyen alakulattól távoztak, és mikor érkeztek Törökországba.

A szíriai tüzérség szombaton a Damaszkusz környékén lévő ellenzéki állásokat ágyúzta, s a légierőt is bevetette. A csapások a keleti Dzsobar és Barzé kerületekre zúdultak, de egy déli negyedet is célba vettek. A felkelők a nap mint nap megismétlődő támadások ellenére kitartanak ezeken a pontokon.

Harcok folynak a központi Homsz tartományban és ugyanilyen nevű központjában, valamint az északi nagyvárosban, Aleppóban is, amely ellen offenzíva indult a hét elején. A déli Deir ez-Zórban a felkelők katonai tanácsa két zászlóaljat bízott meg azzal a feladattal, hogy elejét vegye a vallási közösségek közötti incidenseknek. A környék egyik faluját kedden szunnita felkelők foglalták el, és lemészároltak hatvan síita lakost.

Egy Londonban működő jogvédő csoport szerint a szíriai fegyveres erők tavaly december óta az ország öt térségében, összesen 13 alkalommal vetettek be vegyi fegyvert, 57 embert öltek meg vele, és 508-at betegítettek meg. Legutóbb június 9-én alkalmazták Damaszkusz térségében a Szabad Szíriai Hadsereg ellen. A Szíriai Emberi Jogi Hálózat a túlélőktől és kórházi forrásoktól szerezte értesüléseit. Adatgyűjtése nagy nehézségekbe ütközött, mert a damaszkuszi kormány akadályozta a munkájukat, és üldözte tagjait. A szervezet közölte: arra nem találtak példát, hogy felkelők alkalmaztak volna vegyi fegyvert.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×