eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Korzika fegyvert fog Franciaországgal szemben?

Visszatérnek a fegyveres harchoz, ha a francia kormány nem változtat a szigettel kapcsolatos politikáján, jelentették be a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front nevű nacionalista szervezet szóvivői. Az egyik rádiónak megküldött hatoldalas nyilatkozatukban azzal vádolják Franciaországot, hogy gyarmatosítóként viselkedik a sziget lakóival szemben.

Tarthatatlanná vált a helyzet Korzikán, állítják vasárnap kiadott közleményükben a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front képviselői, akik szerint a szigeten mindennapossá vált az erőszak, gonosztevők büntetlenül támadhatnak vagy gyilkolhatnak meg ártatlan vállalkozókat, nőket, helyi képviselőket vagy éppen egyszerű munkásembereket. A szervezet szerint a francia vezetés immár 250 éve gyarmattartóként viselkedik a szigeten, amely attól sem riad vissza, hogy a szervezett bűnözést a nemzeti ügyért harcoló erők ellen használja fel.

A hat oldalas közleményben a Felszabadítási Front azt állítja, hogy a sziget jelenlegi vezetése valójában összefonódott az alvilággal és a nepotizmus alapján működik, ami számukra azt jelenti, hogy a Szépség szigetén mára maffiajellegű vezetési rendszer alakult ki. A helyzetet szerintük súlyosbítja, hogy Franciaország a "szélsőséges jakobinizmusra" emlékeztető magatartásával a korzikai nemzeti identitás eltüntetésén dolgozik.

A Felszabadítási Front szerint a francia államnak két választása van: vagy felülvizsgálja az elmúlt két évszázadban folytatott politikáját, és alapjaiban változtat rajta, vagy folytatja a "korzikai nép tönkretételében játszott aktív szerepvállalását". Amennyiben a második alternatívát választja, úgy a szervezet ismét fegyverhez fog nyúlni, hogy elismertesse Franciaországgal a korzikaiak nemzeti jogait - olvasható a közleményben. A nyilatkozat szerzői nemcsak a francia állam "gyarmatosító politikája", hanem a globalizáció mindent egyenlősíteni akaró nyomása, illetve a liberális pénzvilág garázdálkodása ellen is harcolni akarnak.

A Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front megalakulásának évében, 1976-ban több mint húsz, általuk "kék éjszakának" nevezett robbantásos merényletet hajtott végre különböző, a francia államiságot jelképező épület ellen, majd ugyanebben az évben egy sor magas rangú katonai vezetőt is megpróbáltak meggyilkolni. E lépések egyik következménye az lett, hogy 1977-ben Francia néven egy a sziget függetlenedését ellenző szervezet alakult meg, amely fegyveres harcot indított a Felszabadítási Front ellen.

A nacionalista szervezet 1981-ben tűzszünetet hirdetett, de egy év múlva újabb "kék éjszakát" rendeztek, amely alatt összesen 99 merényletet vagy támadást követtek el francia állami hivatalok ellen. A nyolcvanas évek közepén a drogkereskedelem ellen is harcot hirdettek, melyben több dílert is kivégeztek. A kilencvenes években a Felszabadítási Frontban leszámolásokkal végződő belső feszültségek alakultak ki és a szervezet két ágra szakadt. 2010-től főleg az ingatlanspekuláció ellen küzdenek, 2011-ben 38 robbantásos támadást követtek el, egy évvel később pedig újabb 31-et.

A vasárnapi nyilatkozatuk kapcsán Manuel Valls belügyminiszter azt mondta, a kormány semmilyen zsarolásnak sem enged, és kizártnak nevezte, hogy teljesítenék a Felszabadítási Front azon követelését, hogy a francia mellett a korzikai is a sziget hivatalos ügyintézési nyelvévé váljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×