eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Netanjahu túl drágán repült Thatcher búcsúztatására

427 ezer sékelbe, vagyis több mint húszmillió forintba került az izraeli adófizetőknek Benjámin Netanjahu miniszterelnök és neje repülőútja Margaret Thatcher londoni búcsúztatására - derült ki az izraeli tizes tévécsatorna közfelháborodást kiváltó riportjából.

Az EL AL légitársaság a 300 ezer sékeles jegyeket még megfejelte 127 ezer sékellel, mert a kormányfő duplaágyas hálófülkét kért az ötórás repülőútra, amelyen feleségével Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök végső búcsúztatására utazott.

A reptéri dolgozókat az izraeli függetlenség napján, szabadnapjukon rendelték be a különleges kérés teljesítésére.

A miniszterelnöki hivatal szombaton eleinte védeni próbálta a különösen magas költségeket: azzal indokolták a kérést, hogy éjfélkor indult a gép egy rendezvényekkel zsúfolt ünnepnap után, és Netanjahunak szüksége volt a nyugodt pihenésre másnapi tárgyalásai előtt.

Később közölték, hogy az államfő többé nem kér ágyat párórás európai utazásokhoz, és hogy nem volt tisztában a magas árakkal. A Minőségi Kormányzás Mozgalma nevű civil szervezet a Legfőbb Számvevőszék vizsgálatát kérte az ügyben, és egy munkapárti képviselő bejelentette, hogy a felveti a kérdést a kneszet ellenőrző bizottságában.

A tízes tévécsatorna műsorában közölte, hogy a hamarosan kilencvenedik születésnapját ünneplő Simon Peresz államfő nem kért fekvőhelyet legutóbbi, tizenegy órás dél-koreai repüléséhez, valamint Ehud Olmert és Ariel Saron előző kormányfők sem léptek fel efféle igényekkel európai útjaikon, sőt Saron még a tengerentúli járatokhoz sem kért magának ágyat.

Izraelben a magas költségvetési hiány miatt a napokban döntenek a megszorító intézkedésekről, amelyek ellen szombat este több mint tízezren vonultak az utcákra Tel-Avivban, és számos más városban is tüntetéseket tartottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×