eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Először ünnepelték meg a függetlenség visszanyerését Japánban

Első alkalommal emlékeztek meg az ország szuverenitásának 1952-es helyreállításáról Japánban vasárnap, az eseményt a déli Okinava prefektúrában tüntetések kísérték.

Abe Sindzó miniszterelnök a tokiói állami ceremónián mondott beszédében közölte: az ünnepnap bevezetésétől azt reméli, hogy az erősíteni fogja a japán emberek kitartását és jövőbe vetett hitét az 1952 óta megtett előrelépésekre való emlékezés által.

Abe azt is hozzátette a császári pár, 390 parlamenti képviselő és a prefektúrák vezetőinek részvételével zajlott ünnepélyen: generációjának felelőssége, hogy "Japánt erősebbé tegye, és egy olyan országot teremtsen, amelyre világszerte számíthatnak az emberek".

Japán a második világháborút követően az Egyesült Államok megszállása alá került, szuverenitását a San Franciscó-i békeszerződés 1952. április 28-i életbe lépésével nyerte vissza. Egyes megfigyelők szerint az esemény évfordulójának ünnepnappá tételével a nacionalistának tartott Abe a japán patriotizmus felélesztésére törekszik. A kormányfő reményei szerint a nemzeti érzelmek felkorbácsolásával a békealkotmány módosításához és egyéb politikai céljai eléréséhez is támogatást nyerhet.

Ugyanakkor a Japán nagyságát hangoztató retorika elemzők szerint külföldön visszatetszést kelthet, különösen azt követően, hogy a hét folyamán Kína és Dél-Korea is heves tiltakozásának adott hangot, amiért Abe három minisztere és a parlament 168 képviselője is ellátogatott a japán háborús halottaknak, köztük 14 háborús főbűnösnek emléket állító Jaszukuni-szentélybe.

A tokiói ünnepéllyel egy időben a déli Okinava prefektúrában tüntetést tartottak a megemlékezés ellen. A prefektúra a békeszerződés értelmében 1972-ig amerikai megszállás alatt maradt, ezért a helyiek szerint április 28. "Okinava megalázásának napja". A mind mai napig mintegy 25 ezer amerikai katonának otthon adó szigeten mély viszály jellemzi az amerikai erők és a lakosság kapcsolatát.

A megemlékezést az ellenzék is bírálta a császári pár jelenléte miatt, azzal érvelve, hogy az alkotmány értelmében az uralkodó a nemzet egységének megtestesítője, ezért nem lenne szabad részt vennie egy, a társadalmat megosztó ünnepélyen

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×