eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így irányítják az egyházat az új pápa beiktatásáig

Az új pápa megválasztásáig tartó időszakra létezik rendelkezés a kánonjogban, a régi és az új katolikus egyházfő munkamegosztására azonban nincs írott szabály - mondta az InfoRádió által megkérdezett valláskutató. Máté-Tóth András ugyanakkor úgy véli, XVI. Benedek péntektől nem szól bele az egyház működésébe.

Az új pápa beiktatásáig másfajta módon folynak a napi ügyek, ilyen időszak az elmúlt évszázadokban akkor volt, amikor elhunyt az egyházfő - mondta az InfoRádió által megkérdezett valláskutató.

Máté-Tóth András kiemelte: a katolikus egyház vallási intézmény, irányítása az intézmény bürokratikus irányítása mellett a vallási folyamatosság fenntartását is jelenti. Egyikben sem lesz fennakadás és vélhetően nem fog sokáig tartani, amíg a bíborosi testület megválasztja az utódot. Az új pápa beiktatásáig tartó időszakot probléma nélkül át lehet hidalni - fejtette ki.

A kánoni jog szabályozza azokat az ügyeket, amelyek a pápának vannak fenntartva, a többi ügy minisztériumok kezében van, vagyis nem képzelhető el, hogy pápa híján nem tudna ezekben dönteni az egyház - hangsúlyozta.

A valláskutató közölte: senki sem tudja, hogy milyen lesz a munkamegosztás XVI. Benedek és az új pápa között. Az eddigi nyilatkozatok alapján arra lehet számítani, hogy a távozó pápa nem akar aktívan az irányításban részt venni, hanem imádságával fogja támogatni a katolikus egyházat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×