eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mali - Az iszlamisták pusztítása Timbuktuban

A több ezer ősi kéziratot őrző timbuktui könyvtár felgyújtása csak a legutóbbi rémtette volt a Mali északi részét tavaly elfoglaló iszlamista fegyvereseknek, akik hónapokon át garázdálkodhattak és pusztíthatták az UNESCO világörökségi listáján szereplő sírokat, szentélyeket és más műemlékeket.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete bejelentette, hogy megpróbálja pontosan megállapítani, mekkora károkat szenvedett az Ahmed Baba Intézet, ahol XIII. századi kéziratokat is őriztek.

Roni Amelan, az UNESCO szóvivője elmondta, mennyire elborzasztották őket a történtek, történészek és valláskutatók viszont aligha lepődtek meg azon, hogy az ősi szaharai kereskedővárosból menekülő iszlamisták ily módon is dacoltak a közeledő francia és mali erőkkel.

Marie Rodet, a londoni Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolájának oktatója szerint a világ egyik legnagyobb iszlám kéziratgyűjteményét, díszes kalligráfiával írt kéziratokat, vallási, jogi, tudományos, asztrológiai, orvostudományi, történelmi könyveket őrző timbuktui könyvtár felgyújtása "megtorlás" volt. "Tudták, hogy el fogják veszíteni a harcot, és ott csaptak le, ahol valóban nagyon fáj" - mondta.

Timbuktut tavaly áprilisában foglalták el tuareg lázadók. A megszállás előtt a város ősi mecsetjei és temetkezési helyei kötelező állomásai voltak a sivatagra kíváncsi utazóknak és a ritka muzulmán kéziratokból történelmi bölcsességre vágyó tanároknak.

A tuareg invázió után a 333 szent városa rövidesen az iszlamista radikálisok uralma alá került. Bezártak a bárok és a szállodák, s elmaradtak a turisták, megrettenve az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveresek emberrablásaitól és gyilkosságaitól. Az iszlamisták bevezették a szigorú iszlám törvénykezést, és nekiláttak az évszázados szúfi szentélyek lerombolásához. Csákánnyal, lapáttal, buldózerrel estek a szentélyeknek, síroknak és mauzóleumoknak.

A Timbuktut megszálló szalafista Ansar ad-Dine (a Hit Védelmezői) az iszlám megalkuvást nem ismerő formáját vallja, amely elutasít mindent, amit bálványimádásnak tart, és a nyomát is el akarja pusztítani.

Timbuktuban az iszlám misztikus irányzatához tartozó szúfi szentek emlékhelyei voltak a célpontok. A város 16 mauzóleumának felét - az iszlám afrikai történelmének nagy részével együtt - lerombolták.

A timbuktui szúfi mauzóleumok tavalyi lerombolásáról az Ansar ad-Dine szóvivője azt mondta, hogy a vallás parancsára cselekedtek.

Hasonló rombolások Moamer Kadhafi líbiai vezető bukása után Líbiában is előfordultak. A legnagyobb nemzetközi felháborodást kiváltó iszlamista "képrombolás" Afganisztánban történt, ahol a tálibok VI. századi óriási, hegyoldalba vájt Buddha-domborműveket robbantottak fel Bamijánban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×