eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama: Felelőtlenség lenne nem megemelni az adósságplafont

Az amerikai és a világgazdaság számára egyaránt katasztrofális következményekkel járna, így felelőtlenség lenne, ha a kongresszus nem hagyná jóvá az adósságplafon emelését - mondta hétfőn Washingtonban Barack Obama.

Az amerikai elnök szerint az adósságplafon emelésének két módja lehet: a kongresszus magára vállalja annak felelősségét, vagy az elnököt bízza meg azzal, amit ő örömmel vállalna. Mint mondta, az adósságplafon emelése nem újabb kiadások jóváhagyását jelenti, csak megteremti a lehetőségét annak, hogy az állam kifizesse azokat a számlákat, amelyeket a kongresszus egyszer már jóváhagyott.

"Nem vagyunk kéregető nemzet" - szögezte le az elnök. Ezzel egyebek között arra utalt, hogy az Egyesült Államok képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek és kizárólag a tavalyi, hasonló adósságplafon-emelési válság miatt veszítette el az ország az AAA kategóriájú hitelminősítését.

"A republikánusok nem fognak váltságdíjat szedni azért cserébe, hogy nem teszik tönkre az amerikai gazdaságot" - hangoztatta elszántságát az elnök, aki szerint az ellenzéki párt "felelőtlensége" újabb válságba taszíthatja az országot.

"Bízom benne, hogy a józan ész felülkerekedik" - mondta Obama az első elnöki ciklusát lezáró fehér házi sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok technikailag december végén érte volna el az adósságplafont, ha a pénzügyminisztérium nem vezetett volna be rendkívüli intézkedéseket. A tárca manőverezési lehetőségei ugyanakkor valamikor február 15. és március 1. között kimerülnek.

A képviselőházban többségben lévő republikánusok a kormányzati kiadások további csökkentését támasztották az adósságplafon megemelésének feltételéül.

Rendeletek kihirdetését helyezte kilátásba a fegyvertartás szabályainak megszigorítása érdekében az amerikai elnök.

"Biztos vagyok benne hogy ezen lépések némelyike nem igényel törvénykezést és belül van az elnöki hatáskörömön" - jelentette ki Obama. Az elnök hangoztatta, amennyiben lehetősége nyílik arra, hogy lépést tegyen a fegyveres erőszak lehetőségének csökkentésére, akkor azt meg fogja tenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×