INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tombol az influenza az Egyesült Államokban

InfoRádió / MTI
Hivatalosan is járványméretű az influenza az Egyesült Államokban, ahol a múlt héten a halálozások 7,3 százalékát influenza és tüdőgyulladás okozta - jelentette pénteken a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDCP) elnevezésű szövetségi intézményhálózatra hivatkozva a Reuters.

A hivatalos amerikai "járványküszöb" 7,2 százalék. Az Egyesült Államok 10 régiója közül 9-ből jelezték a betegség "megemelkedett" jelenlétét. A szezonális influenza idén hetekkel a megszokott késő januári - kora februári időszak előtt terebélyesedett járvánnyá.

Az idei járvány meghatározó vírustípusa az A típushoz tartozó H3N2-es. A CDC szerint 24 államban és New York Cityben magas, 16 további államban pedig mérsékelt az influenzaszerű megbetegedések jelenléte.

A mostani járvány ellen kitenyésztett vakcina hatékonysága a CDC szerint 62 százalékos. Az egészségügyi szakemberek kérik, hogy minél többen oltassák be magukat.

Influenza következtében eddig 20 gyerek halt meg a mostani járványidőszakban. A 2011-2012-es, szokatlanul enyhe járvány idején 34, a 2009-2010-es súlyos epidémia idején pedig 282 gyerek halálát okozta a kór.

A címlapról ajánljuk