eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Meghalt egy francia katona Maliban

Életét vesztette egy francia katona Maliban egy, az ország déli része felé haladó iszlamista fegyveres csoport gépkocsioszlopa elleni helikopteres támadásban - jelentette be szombaton Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Korábban amerikai források adtak tájékoztatást egy francia helikopter kilövéséről.

A francia védelmi miniszter elmondta: a támadás péntek délután 4 óra körül történt, a mali hadsereget segítő francia erők "több terrorista egységet megsemmisítettek" és "megállították előrenyomulásukat". "Ebben a heves harcban egy pilóta halálosan megsebesült" - közölte Le Drian.

A tisztet a legközelebbi egészségügyi központba, Mopti kórházába szállították, ahol belehalt sérüléseibe. A miniszter közlése szerint a Gazelle típusú helikopter pilótáját gyalogsági kézifegyverrel sebesítette meg egy iszlamista.

Nemzetközi csapattelepítés

A nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) szombaton engedélyt adott arra, hogy a szervezethez tartozó államok haladéktalanul csapatokat küldjenek Maliba, amelynek északi részét hónapok óta szélsőséges iszlamista fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Kadre Desiré Ouedraogo, az ECOWAS végrehajtó szervének elnöke egy nappal azt követően jelentette be a döntést, hogy Mali törvényes vezetésének kérésére Franciaország a kormányerők mellett bekapcsolódott az al-Kaidához is kötődő fegyveres csoportok elleni küzdelembe.

Az ECOWAS már hónapokkal ezelőtt tervet készített arra, hogy nemzetközi katonai beavatkozással próbálják segíteni a konfliktus megoldását a tagjai közé tartozó országban, de tényleges lépésekre még nem kerülhetett sor, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak a múlt év végén adta áldását a
javaslatra.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×