eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A török kormány megállapodott Öcalannal

A török kormány és az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Abdullah Öcalan kurd vezető megállapodott annak a tervnek a kereteiről, amely előirányozná a kurd felkelők lefegyverzését cserébe a kisebbségi jogokért - írja keddi számában a Radikal napilap.

A lap szerint titkosszolgálati vezetők több ízben tárgyaltak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjével a konfliktus befejezésének négy szakaszból álló tervéről.

Öcalan egy börtönszigeten tölti büntetését. Az utóbbi hetekben több hír is felröppent a titkos tárgyalásokról, majd a kormány is megerősítette, hogy az egyeztetések célja véget vetni a három évtizede tartó kurd felkelésnek, amely közel 40 ezer ember életébe került.

"Az Öcalannal való találkozás ... helyes lépés, logikus és helyénvaló" - jelentette ki a Béke és Demokrácia Párt (BDP - a kurd kisebbség legális mozgalma) vezetője, Selahattin Demirtas egy ankarai pártgyűlésen. "Csakis ezzel a lépéssel kezdődhet béke Törökországban" - fűzte hozzá.

A Radikal azt írja, hogy a PKK fegyveresei az ellenségeskedésnek véget vető kezdeményező lépés után kivonulnak török területről. Ezt követően megkezdődnek a leszerelési tárgyalások, mielőtt a felkelők végleg leteszik fegyvereiket.

Öcalan négy levelet készít elő a konfliktus befejezéséről vallott nézeteinek összefoglalásaként, amelyeket a BDP, a PKK észak-iraki parancsnokai, a PKK európai aktivistái és a török közvélemény számára ír.

A béketerv előirányozza több ezer olyan fogoly szabadon bocsátását, akiket a PKK-val fenntartott kapcsolatokkal vádoltak meg és börtönöztek be a török hatóságok.

A folyamat során alkotmányreform keretében megszüntetik a kurd nyelvű iskolai oktatás akadályait, megerősítik a helyi közigazgatás szerepét: Ezen kívül etnikai értelemben semleges formában határozzák meg az állampolgárság fogalmát, vagyis a "török állampolgár" helyett a "Törökország állampolgára" megfogalmazást vezetik be.

A Radikal értesülését nem erősítették meg hivatalos források, de a lap kurd kérdésekben általában megbízhatónak számít.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×