eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Költségvetési vita a szakadék szélén

Megoldás körvonalazódott az adókról az egyik republikánus szenátor szerint az amerikai kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői között, és úgy tűnt, hogy a kompromisszumos megoldásról hétfőn szavazhatnak a washingtoni kongresszus mindkét házában. Később azonban kiderült, még mindig nem sikerült megegyezniük a szenátusi vezetőknek. Még van esély a megállapodásra.

Hétfőre napolta el az amerikai szenátus az úgynevezett költségvetési szakadékról folytatott vitát, miután a hétvégén sem állapodtak meg minden kérdésben, főképpen a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adó ügyében.

Ha kudarccal zárulnak a tárgyalások, kedd hajnalban hatályba lép a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és 600 milliárd dollárnyi költségvetési megszorítás. Ha viszont a megállapodás mégis megszületne, az sem jelentené a megszorítási csomag életbe lépésének elkerülését. A kompromisszumot ugyanis valamennyi szenátornak jóvá kell hagynia, és azt a képviselőháznak is meg kell vitatnia.

Folyamatosan tárgyaltak a hét végén az Egyesült Államokban a demokrata párti és republikánus politikusok egy kompromisszumról, hogy elkerüljék az úgynevezett fiscal cliffet, vagyis a fiskális szakadékot, amire január 1-ig van idejük. Amennyiben az utolsó pillanatban kudarccal zárulnak a tárgyalások, úgy hatályba lép a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és költségvetési megszorítás, amely az egész világgazdaságra kedvezőtlen hatással lehet.

A két párt szenátusi vezetője, a demokrata Harry Reid és a republikánus Mitch McConnell helyi idő szerint vasárnap este ismertette volna frakciójával a kidolgozott kompromisszumos megállapodást, amelyről utána szavazhattak volna a szenátusban, majd pedig a képviselőházban. A szenátusban a demokraták, míg a képviselőházban a republikánusok vannak többségben.

Ugyanakkor kiderült, hogy a két vezetőnek nem sikerült egyetértésre jutnia a délutáni határidőig, habár még így is maradt esély a megegyezésükre. McConnell azt mondta, hogy a demokraták nem reagáltak a szombat este tett javaslatukra. Állítása szerint felhívta Joe Biden alelnököt, hogy segítsen beindítani a tárgyalásokat. Reid szerint még mindig távol álltak az álláspontok fontos ügyekben.

A vita legfontosabb eleme Barack Obama amerikai elnök terve a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adó megemeléséről. Az elnök az évi negyedmillió dollárt meghaladó jövedelmekből csípne le az eddiginél nagyobb szeletet, amit a képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok korábbi álláspontjukhoz hasonlóan határozottan elutasítanak.

Lindsey Graham republikánus szenátor vasárnap nap közben arra utalt, hogy közel lehet a megegyezés, amikor a Fox News tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy "le a kalappal az elnök előtt, győzött". Később azonban hozzátette, Obama politikai győzelmet érhet el, de a várható megoldás nem javít majd az ország helyzetén, és nem jelent gyakorlati előrelépést.

Az NBC egyik politikai talk show-jában megszólaló Obama vasárnap fokozta a nyomást a republikánusokon, mint mondta, ha a kongresszus nem jut megállapodásra, akkor kudarcba fulladhat a törekvés, hogy kilenc év után először csökkenthessék a különösen a középosztályt érintő jövedelemadót.

"Pártpolitikai megfontolásoktól függetlenül, a legfontosabb annak a biztosítása kell legyen, hogy a középosztálybeli családok adója ne emelkedjen" - mondta az elnök. Obama arról is beszélt, hogy fontos kompromisszumokat tett a republikánusoknak. Az elnök hozzátette, hogy ha nem sikerül megegyezniük az év utolsó napján, akkor a kongresszus január 4-i első ülésnapján terjeszt majd elő adócsökkentési javaslatot.

Obama csütörtökön a pénzügyi vita miatt karácsonyi szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×