eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Puerto Ricóban a többség csatlakozna az Egyesült Államokhoz

A Puerto Rico-i népszavazáson csekély többséggel úgy döntöttek, hogy a sziget az Egyesült Államok 51. tagállama kíván lenni - derült ki szerdán, miután a szavazókörzetek 96 százalékában összesítették a leadott voksokat.

Az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában a keddi amerikai elnökválasztással párhuzamosan megrendezett, nem kötelező érvényű népszavazás eredményét az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

A két részből álló népszavazáson a részvevők 54 százaléka szavazott az Egyesült Államok és Puerto Rico között 114 éve fennálló status quo megváltoztatása mellett. A lehetséges alternatívák közül az amerikai tagállammá válás 61, a nagyobb autonómia 33, a függetlenség pedig 5 százaléknyi szavazatot kapott.

Barack Obama elnök korábban támogatásáról biztosította a népszavazást, és kijelentette, hogy "egyértelmű többség" esetén tiszteletben fogja tartani annak eredményét. Egyelőre nem világos, hogy az elnök egyértelműnek tartja-e a referendum kimenetelét, mint ahogy az sem, hogy a szövetségi törvényhozás az eredmény alapján napirendre tűzi-e Puerto Rico kérdését.

Az ügy eldöntése szempontjából lényeges, hogy ki lesz a társult állam kormányzója. A 96 százalékos részeredmény alapján a társult állam kormányzatának jelenlegi vezetője, a csatlakozáspárti Luis Fortuno egy hajszállal ugyan, de elvesztette a választást a status quo fenntartását támogató Alejandro García Padillával szemben.

A Demokrata Néppárt (Popular Democratic Party) által támogatott García Padilla, aki a voksok 48 százalékát kapta, győztesnek nyilvánította magát (a republikánus) Fortunóval, az Új Haladó Párt vezetőjével szemben, akit 47 százalék támogatott.

Puerto Rico csatlakozáspárti rezidens biztosa (a társult állam szavazati joggal nem rendelkező képviselője az amerikai képviselőházban), Pedro Pierluisi a csaknem végleges eredmény szerint a szavazatok 48 százalékát kapta, míg kihívójára, Rafael Cox Alomarra 47 százalék voksolt.

45 év alatt immár negyedszer tartottak referendumot Puerto Rico státusáról. A társult állam lakossága eddig három alkalommal szavazta le az Egyesült Államokkal fennálló viszony megváltoztatását.

A karibi sziget az 1898-as spanyol-amerikai háború után került az Egyesült Államok fennhatósága alá. Lakosai 1917-ben megkapták az amerikai állampolgárságot. Szövetségi adót nem fizetnek, ezért nem vehetnek részt az amerikai elnökválasztásban, a kongresszusban pedig egyetlen, szavazati joggal nem rendelkező képviselőjük van.

Puerto Rico diplomáciai képviseletét, védelmét és szociális ellátását az Egyesült államok biztosítja, fizetőeszköze a dollár.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×