eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A brit megszorítás 2028-ig is eltarthat

Akkora lyuk tátong a brit közfinanszírozáson, hogy valószínűleg 2018-ig folytatni kell a konzervatív-liberális kormánykoalíció által 2010-ben megkezdett deficitcsökkentő programot - írta saját számításaira hivatkozva a hétfői Financial Times.

A londoni gazdaság napilap a kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) gazdasági modellszámítási módszerét alkalmazva jutott arra a következtetésre, hogy nem teljesülnek a 2015-2016-os pénzügyi évre kitűzött deficit- és adósságcsökkentési célok, sőt 2016-2017-re sem bizonyos e célok elérése.

A Financial Times számításai szerint "a strukturális probléma mértéke" - vagyis a tervezettnél nagyobb hiány - évente csaknem 15 milliárd font (5500 milliárd forint), ami arra vall, hogy a megszorító programot 2017-2018-ig folytatni kell, három évvel tovább, mint ahogy azt a kormány a 2010-ben beterjesztett hosszú távú vészköltségvetésében jelezte.

George Osborne pénzügyminiszter hétfőn már jelezte is, hogy a kormány további kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket tervez. Osborne a BBC rádiónak kijelentette, hogy a jómódúak várhatóan adóterheik növekedésére számíthatnak, hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetést nem lehet "csak a gazdagok pénztárcájából" kiegyensúlyozni.

Előzetes tájékoztatások alapján a pénzügyminiszter a kormányzó Konzervatív Párt most folyó birminghami éves kongresszusán bejelenti, hogy az eddig tervezett 18 milliárd fonton túl a kormány még további 10 milliárd fonttal csökkenti a jóléti kiadásokat a 2016-2017-es pénzügyi évig, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság gyengélkedése hosszabb ideig tart a korábban vártnál.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - ismét recesszióban van, mivel a tavalyi utolsó negyedévben mért visszaesés után az idei első és második három hónapban is csökkent a brit hazai össztermék. A brit gazdaság ráadásul a leghosszabb kettős mélypontú recesszióját éli át azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. Az előző, 2008-2009-es recesszió is már az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció békeidőben példátlan - a GDP-érték 10 százalékát jóval meghaladó - államháztartási hiányt örökölt a 2010. májusi parlamenti választások után, és a mostani brit kormány azóta is munkáspárti elődjét hibáztatja a kényszerű megszorításokért. Osborne a Financial Timesnak már néhány héttel a választások után azt mondta, hogy a kormánykoalíció "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lelt", mivel a Labour vezette előző kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetet" hagyott maga után.

David Cameron miniszterelnök ezt nem sokkal később megtoldotta azzal, hogy Nagy-Britannia a kormányváltás idején "veszélyzónában volt", és a konzervatívok vezette koalíció nehéz költségvetési döntései nélkül a brit gazdaság "könnyen Görögország sorsára juthatott volna".

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×