eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megkezdődtek Grúziában a parlamenti választások

Megkezdődött hétfőn Grúziában a parlamenti választás, amelyen a hírügynökségek által idézett egyes vélemények szerint az ellenzéki koalíció megszorongathatja a kormányzó pártokat, sőt akár hatalomra is kerülhet.

Mintegy 3,8 ezer szavazóhelyiségben 3,6 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. Százötven képviselőt választanak meg, közülük 77-et pártlistáról, 73-at pedig egyéni szavazókörzetből.

A választás előtti napokban készült közvélemény-kutatások szerint a Bidzina Ivanisvili milliárdos vezette, Grúziai Álom nevű ellenzéki koalíció a szavazatok mindössze 12 százalékára számíthat, 37 százalékot kapna a kormányzó Egyesült Nemzeti Mozgalom párt, és a szavazók 43 százaléka még bizonytalan.

Elemzői vélemények szerint azonban a közvélemény-kutatásokra rácáfolva a parlament 150 mandátumából jelenleg 119-et birtokló kormánypárt akár alul is maradhat, miután a múlt héten Miheil Szaakasvili grúz elnök tekintélyét megtépázó videofelvételek kerültek napvilágra a grúziai börtönállapotokról, a foglyok kínzásáról. Ráadásul az államnak a mágnás megbénítását célzó drasztikus manőverei - az, hogy bankszámláit befagyasztották és megfosztották állampolgárságától - együttérzést keltettek Ivanisvili iránt, amiből ugyancsak hasznot húzhat az általa vezetett koalíció, magához vonzhatja a bizonytalankodó szavazókat.

A választás egyik jelentőségét az adja, hogy a 2003 végi "rózsás forradalomban" hatalomra került, jelenleg második megbízatását töltő elnök már nem indulhat a 2013. évi elnökválasztáson. Egy jövőre hatályba lépő törvény viszont az államfői jogkör rovására bővíti a parlament és a miniszterelnök hatáskörét.

A választás tisztaságát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 300 megfigyelője ellenőrzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×