eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megegyezést vár az EU Görögországtól és Macedóniától a névvitában

A macedón névvitában nem kínál receptet, Athéntól és Szkopjétól vár tárgyalásos megoldást az Európai Unió - derült ki Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének szerdai nyilatkozatából.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének elnöke megbeszélést folytatott a Brüsszelben tartózkodó Gjorge Ivanov macedón államfővel, majd nyilatkozatban szorgalmazta a felek kölcsönösen elfogadható megállapodásának kimunkálását.

A névvita lényege, hogy Athén nem hajlandó Macedónia néven tudomásul venni a volt Jugoszlávia déli tagköztársaságát, arra hivatkozva, hogy az elnevezés Görögország egyik - északi - tartományának megjelölésére szolgál.

A görögök ezért - vétójogukkal élve - évek óta gátolják, hogy Szkopje előre lépjen az uniós, illetve a NATO-csatlakozási folyamatban.

Ivanov kedden Stefan Füle bővítési EU-biztossal találkozott. Az uniós vezető kettőjük közös sajtótájékoztatóján is kitért azon kérdések elől, hogy milyen eszközökkel kívánná az unió előmozdítani a névvita megoldását. Füle szerint Brüsszel mind a kétoldalú, mind az ENSZ égisze alatti tárgyalásokat támogatni tudja - a lényeg, hogy a megoldás tárgyalások útján szülessen meg.

Szerdán Van Rompuy nyilatkozatából is az világlott ki, hogy az unió továbbra sem akar saját névjavaslattal előállni a zsákutcából való kikecmergés érdekében.

Az Európai Tanács elnöke ugyanakkor - miként az előző napon Füle is - hangsúlyozta a Macedóniától elvárt politikai reformok fontosságát.

Az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - az idén ősszel újra értékelést ad a tagságra pályázó országokról. A testület már tavaly is szerette volna elérni, hogy Macedónia kezdhesse meg EU-csatlakozási tárgyalásait. A szkopjei politikusok maguk is igyekeznek azzal érvelni, hogy a széles tematikájú csatlakozási tárgyalási folyamat lendülete előre vihetné az egyetlen lényeges akadálynak tekintett névvita megoldását.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×