eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fej fej mellett Obama és kihívója

Egy friss felmérés szerint holtversenyben áll az amerikai elnökválasztás két jelöltje. Mitt Romney-t a múlt héten választotta hivatalosan jelöltjévé a Republikánus Párt, Barack Obama elnök pedig az eheti Demokrata Konvención próbálhatja javítani népszerűségét.

Az Economist karikatúrája mindent elmond Barack Obama dilemmájáról. "Igen, megcsináljuk! - ismételte a tömeg négy éve választási kampányában a jelmondatot a rajz baloldalán. Miközben az idén már ez, a nehéz rigmussá formálható mondat lehetne a lózung: "A lehető legjobbat hoztuk ki a történelmileg bizonytalan gazdasági helyzetben".

A Reuters/Ipsos felmérése szerint az elnök holtversenyben áll a népszerűségi mutatókban republikánus kihívójával, Mitt Romney-val. Mindezt úgy érte el, hogy Romney-ból jobb híján csinált kandidátust a pártja és nem egy olyan személyiség, aki mögé lelkesen sorakoztak volna fel a konzervatívok. A valószínű szavazók 45-45 százalékban választanák a két jelöltet - derült ki a közvélemény-kutatásból.

Obama most a Demokrata Párt észak-karolinai konvencióján villanyozhatja fel pártja szavazóit és az amerikai választók ingadozó csoportjait, és erre nagy szüksége is van.

Négy évvel ezelőtt, Denverben azt ígérte, hogy átalakítja Amerikát: megszűnteti a megosztó pártpolitikát, reményt ad a munkanélkülieknek, fellép a globális felmelegedés ellen és büszke országgá formálja hazáját - jegyzi meg az Economist.

Ehhez képest, Charlotte-ban azzal áll majd hívei elé, hogy 3 millióval nőtt a munkanélküliek száma, az államadósság 5 billió dollárral nagyobb, megvalósította az egészségügyi reformot, de a társadalom többségének erős tiltakozása mellett. A klímaváltozás ellen nem sokat tett, a muzulmán világban nem javult Amerika megítélése, Guantanamo még mindig működik, Oroszország és Kína továbbra is barátságtalan rivális - teszi hozzá a gazdasági magazin.

Mindezt csak egy dologgal magyarázhatja: sokkal rosszabb is lehetett volna. Nemcsak a bankválsággal kellett megküzdenie, de meg kellett mentenie az autóipart és a Kongresszusban a neki keresztbe tévő republikánusokkal kellett hadakoznia. Viszont Oszama bin Ladent az ő elnöksége idején ölték meg.

Obamának a nagy kihívás most az lesz, hogy meggyőzze az amerikaiakat: jobban fognak élni, ha őt választják meg. Egyelőre azonban ő is csak negatív kampányüzeneteket fogalmaz meg: "a régi lemezt ismétlik, ugyanazt a felvizezett, "a magad ura vagy" szöveget próbálják most is eladni nekünk" - mondta a republikánusokról. Emellett a szóbelin improvizáló diák módjára arról beszél, hogy sokmindent kell még tenni, de konkrétumokat nem említ.

Egyes elemzők szerint Obama mégis előretörhet a jelöltséget elfogadó beszéde után. A felmérés azonban arra is rávilágított: a független szavazók szerint Romney ugyanannyira "képviseli Amerikát", "jó ember" és "jól fejezi ki magát", mint Obama.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×