eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A börtönből nyilatkozott a Pussy Riot vezetője

Szeretem Oroszországot, de gyűlölöm Putyint - szögezte le a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjújában Pussy Riot orosz punkegyüttes vezetője, Nagyezsda Tolokonnyikova, akit nemrégiben két társnőjével együtt két év börtönbüntetésre ítéltek Moszkvában. Az ítélet szerint - amely nagy külföldi visszhangot, tiltakozást váltott ki - "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követtek el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

A 22 éves Tolokonnyikova a börtönből nyilatkozott a német lapnak. Mint mondta, a Pussy Riot forradalmat akar Oroszországban. "A Putyin-rendszer nem a XXI. századhoz tartozik, sokkal inkább a primitív társadalmakra emlékeztet, illetve a múlt diktatórikus rendszereire" - hangsúlyozta a fiatal nő. Leszögezte, hogy "nem bán semmit", s az ellenük folytatott per "fontos volt, mert megmutatta a Putyin-rendszer igazi arcát". "Ez a rendszer saját magáról állított ki ítéletet, amikor 2 év börtönre ítélt minket anélkül, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettünk volna" - mondta, hozzátéve: azért küzd, hogy most 4 éves lánya egy szabad országban nőhessen fel.

A három nő ügyvédei már az augusztus közepi ítélethirdetéskor jelezték, hogy fellebbezést nyújtanak be. Kegyelmet azonban nem kérnek - jelentette be Nyikolaj Polozov ügyvéd. Tolokonnyikova az ellenzéki Novaja Gazetának nyilatkozva az ítélethozatal előtt azt mondta: "Kérjen tőlünk Putyin kegyelmet!".

Még ezt megelőzően, a bíróság előtti utolsó felszólalásában pedig azt hangsúlyozta, hogy a sztálini időket idézi az ellenük folyó per. "Az egész orosz rendszer és nem csak a Pussy Riot áll ma a bíróság előtt. Szégyen, hogy mennyire passzív az orosz társadalom" - mondta beszédében Tolokonnyikova. "Ha politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performanszunk ellen, az azt jelenti, félnek tőlünk" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×