eur:
386.71
usd:
358.3
bux:
69070.65
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Olaszországba visszatért a nyugat-nílusi vírus

Ismét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén - állítják olasz járványszakértők a Veneto tartományból jelentett újabb fertőzés után.

Már július közepén pozitívnak bizonyult egy venetói véradó mintája a nyugat-nílusi vírusra.

A kórokozó új törzséről van szó. Ez azt bizonyítja, hogy az Itáliában négy éve fertőző vírust nem sikerült felszámolni. Õshonossá vált Olaszország egész északkeleti területén - jelentette ki Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora az Ansa hírügynökségnek.

Palu elmondta, hogy az utóbbi években a potenciálisan halálos veszélyt jelentő vírus mindig szeptemberben jelentkezett. A mostani korai, július közepén történt felbukkanása a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet. A vírust a hideg téli hónapok sem tudják megölni - tette hozzá a professzor, aki az Eurosurveillance című szaklapban közölte az általa vezetett kutatás eredményeit.

Az Egyiptomból érkezett és Közép-Kelet-Európában, valamint a Földközi-tengeri országokban elterjedt vírus Olaszországban 2008-ban fertőzött meg először embert a Pó-folyó deltájában.

2008-2009 között Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományból jelentettek megbetegedést, 2010-ben csak Venetóból, tavaly pedig Olaszország északkeleti részéből, Marchéből és Szardínia szigetéről is.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Címlapról ajánljuk
Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi forgalom a hatszorosára növekedett az elmúlt húsz évben – mondta az InfoRádióban a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője. Talabér Krisztián arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tavaly 11 milliárd euró értékben importált termékeket Kínából, míg az export elérte a másfél milliárd eurót.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Alaposan megkeverte a kártyákat Putyin: váratlan húzása évekig tartó háborút vetít előre

Alaposan megkeverte a kártyákat Putyin: váratlan húzása évekig tartó háborút vetít előre

Miután újraválasztották és beiktatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt, az alkotmány szerint új kormány kinevezésére kerül sor. Bár a miniszterelnöki pozíciót továbbra is Mihail Misusztyin foglalja el, és a kormány legtöbb tagja a helyén maradt, történt egy fontos váltás, ami különösen az ukrajnai háború szempontjából hozhat jelentősebb változásokat: távozik az eddigi védelmi miniszter, Szergej Sojgu, helyébe pedig a közgazdász végzettségű Andrej Belouszov kerül. Mit jelent ez a csere a háború kilátásait illetően? – az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×