eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Átvette a hatalmat Líbiában a megválasztott parlament

Líbia első, szabadon megválasztott parlamentje átvette a hatalmat csütörtökre virradóra az Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT). A napnyugtakor véget érő böjti nap miatt nyúlt az ünnepélyes hatalomátadási ünnepség késő éjszakába. Az eseményt a líbiai főváros egyik szállodájának konferenciatermében rendezték meg, amely a továbbiakban a kongresszus székhelye lesz.

A Kadhafi-rendszer elleni harcot irányító ÁNT vezetője, Musztafa Abdel Dzsalíl jelképesen átadta a hatalmat a 200 fős nemzeti kongresszus korelnökének. Az ÁNT feloszlatása és a hatalom átadása előtt Dzsalíl békülékeny hangvételű beszédet mondott az egybegyűltek előtt. Elismerte, hogy az általa vezetett testület hibákat követett el a biztonság helyreállításában, de felhívta a figyelmet arra, hogy a tanács "kivételes időszakban" irányította az országot. "Megbocsátunk azoknak, akik ártottak nekünk" - hangoztatta Dzsalíl.

A hatóságok kivételesen szigorú biztonsági intézkedésekkel készültek a hatalomátadási ünnepségre, mivel a napokban is több erőszakos esemény volt az ország különböző pontjain. A szálló épületét körülzárták, és lezárták a hozzá vezető összes útvonalat is.

A hatalomátadást tűzijátékkal ünnepelték Tripoliban, s míg tartott a szertartás, a Mártírok terén több százan gyűltek össze, a megbékélést jelképező gyertyákat tartva a kezükben.

A törvényhozás hivatalosan egy héten belül kezdi meg a munkát, megválasztja elnökét és tisztségviselőit, majd két hét múlva, a ramadán után az új kormány tagjait is, akik az Átmeneti Nemzeti Tanácstól átveszik feladatokat. A későbbiekben új választást szerveznek Líbiában az új alkotmány alapján.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×