eur:
390.37
usd:
363.99
bux:
68368.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Negyven embert ölt meg a pokolgép

Robbanószerrel megrakott teherautó robbant fel kedden a dél-iraki Díváníja város központjában, egy forgalmas zöldség- és halpiacon, negyven ember halálát és hetvenöt sebesülését okozva - közölték orvosi és rendőrségi források.

A piac egy mecset közelében van, ahol zarándokok gyülekeztek egy síita ünnepre. A források szerint nők és gyermekek is vannak az áldozatok között. A detonáció tucatnál több környező üzletet döntött romba. A biztonsági erők kijárási tilalmat rendeltek el a csaknem félmilliós városban és környékén.

Előzőleg az ország középső részén történt több detonáció. Bagdadtól száz kilométerrel délre, a síiták szent városa, Kerbela közelében kora reggel szintén egy zöldségpiacon robbant fel két gépkocsi, megölve öt embert, megsebesítve harmincat. A város zarándokok ezreit várja a hét végére a tizenkettedik imám, Mahdi, a "rejtőzködő imám" születésnapja alkalmából.

Néhány órával később a szunniták lakta Tadzsiban is két pokolgép robbant, a merényletnek három halottja - köztük egy rendőr - és 15 sebesültje volt. Az iraki fővárosától mintegy húsz kilométerrel északra fekvő Tadzsiban, amely katonai támaszpontnak ad otthont, a második robbanás akkor következett be, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. A sebesültek között nyolc rendőr van.

A Bagdadtól 175 kilométerrel északra fekvő Túz-Húrmátliban egy rendőrjárőr mellett robbant fel az út szélén elhelyezett pokolgép. Egy rendőr meghalt, egy másik megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×