eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A közös érdekekről tárgyalt a magyar és a lengyel államfő

Magyarország és Lengyelország közös érdekeiről tárgyalt Áder János köztársasági elnök csütörtökön Varsóban Bronislaw Komorowski lengyel államfővel.

A két államfő az uniós kohéziós politika fenntartásának szükségességéről és a regionális együttműködésről is véleményt cserélt a Belweder palotában.

A találkozó után a két államfő úgy nyilatkozott, hogy politikai elképzéseik és céljaik az európai, a térségen belüli együttműködés és a kétoldalú kapcsolatok terén egybevágnak.

"Semmilyen konfliktus nem terheli a két ország kapcsolatát" - fejtette ki a magyar államfő, aki szerint minden fórumon aktívnak kell lenni annak érdekében, hogy az észak-déli közlekedési folyosó minél hamarabb megvalósuljon.

Áder János nyilatkozatában a csütörtöktől zajló brüsszeli uniós csúcsra kitérve megjegyezte: az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen lehetőségeket biztosít a közösség a később csatlakozott tagországoknak. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakra készülő uniós költségvetési keret tervezetében a mostaninál 19 milliárd euróval kevesebb pénzt szánnak kohéziós - felzárkóztatási - támogatásra, aminek következtében Magyarország és Lengyelország jelentősen kevesebb támogatáshoz juthat.

A két ország fejlődése szempontjából kiemelten fontos támogatásra utalva a magyar elnök hangsúlyozta, hogy "az Európai Unió legnagyobb értéke a szolidaritás, ezért az egyik legfontosabb célja a különböző régiók közötti fejlettségbeli különbségek eltüntetése". Kiemelte: sem Lengyelország, sem Magyarország nem tehet arról, hogy közel fél évszád kimaradt a történelmükből a második világháború után. Véleménye szerint ezt az érvet kell használni a "donorországok" meggyőzéséhez, hogy ne csökkentsék az eddigi támogatás összegét.

Az elnöki találkozó hivatalos része után a két államfő este együtt megtekinti a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság német-olasz elődöntőjét a varsói Nemzeti Stadionban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×