eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rehn: Brüsszel már készíti a spanyol bankszektor értékelését

A spanyol bankágazat helyzetének értékelését célzó európai bizottsági munka gyorsítását rendelte el Olli Rehn alelnök azt követően, hogy a spanyol kormány hétfőn bejelentette: hivatalosan is kérte, hogy az európai alapokból 100 milliárd euróig terjedő összeget bocsássanak rendelkezésre a bankrendszer feltőkésítésére.

Brüsszeli közleményében a pénzügyi biztos üdvözölte a spanyol kérést, és reményét fejezte ki, hogy néhány héten belül eljuthatnak a hivatalos megállapodás aláírásáig.

Rehn emlékeztetett arra, hogy független szakértők nemrégiben becsülték fel a spanyol bankágazat tőkeszükségletét. Ez kiváló alap az Európai Bizottság munkájához - tette hozzá.

A bankszektor helyzetének értékelése mellett a bizottsági szakértők azon is dolgoznak, hogy meghatározzák a nemzetközi támogatás feltételeit. Rehn megerősítette, hogy ez kizárólag a bankágazatra vonatkozik. Egyúttal jelezte, hogy azt várja Spanyolországtól: az eddigi ütemet fenntartva folytatja a fenntartható növekedést és a munkahelyteremtést célzó reformokat, miközben eleget tesz a túlzott államháztartási deficit miatti eljárás keretében vállalt kötelezettségeknek is.

A mostani kérés alapján készülő megállapodás összeállításában az Európai Bizottság mellett az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt vesz. Rehn hangoztatta, hogy a bankágazat megerősítése a spanyol gazdaságba vetett bizalom visszaállításának kulcstényezője.

Madridi bejelentés szerint Luis De Guindos Jurado gazdasági miniszter Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszternek, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa (Eurogroup) elnökének küldött levelében azt írta, hogy a támogatás végső összegét később rögzítenék, de elegendőnek kell lennie a bankok tőkeigényének kielégítésére és egy biztonsági tartalék képzésére. Jelezte, hogy július 9-ig kész szándéklevelet aláírni, amely tartalmazza a csomagra vonatkozó összes részletet.

Az IMF 40, a független szakértők 51-62 milliárd euróra becsülték a spanyol bankszektor tőkeszükségletét. Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei már jelezték, hogy Madrid 100 milliárd eurónyi támogatásra számíthat. Spanyolország a negyedik euróövezeti ország lesz, amely nemzetközi támogatást kap Görögország, Portugália és Írország után.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×